donderdag 27 februari 2014

We zijn in Rotterdam geweest

Om half negen vertrokken we gisteren uit Leek en om half een waren we op de plaats van bestemming in Rotterdam. Als je met het openbaar vervoer reist, dan ben je even onderweg. Ik vond het niet erg want ik mag wel graag reizen en als je met de trein reist kun je ook nog even iets doen [haken, lezen en praten met deze of gene]of de benen even strekken. Het reizen ging voorspoedig alhoewel de trein wel overvol was. Veel mensen gingen een dagje naar het westen blijkbaar, want er kwam een extra trein aan de bestaande aan en ook die was zo vol dat we gedeeltelijk in de eerste klas gereisd hebben. 
Voor mijn lieve kleine nichtje maakte ik een heel mooi kapstokje. Ik kwam op het idee n.a.v. een krantenartikel in "Dagblad van het Noorden". Op zaterdag is hier een bijlage "Wonen" gevoegd en hierin stond deze tip voor het maken van een beeldig kapstokje. Ik vind het een prachtig en snoezig resultaat. 


Mijn nicht houdt zelf ook veel van haken en haar haaksels waren overal zichtbaar in hun huis. Ach het freubelen houdt ons allen heerlijk bezig zal ik maar zeggen. 
Na een gezellige kraamvisite bracht onze neef ons naar de Euromast en we kwamen nog bij het oude RET gebouw langs. Hier vonden alle opnames plaats van "Toen was geluk heel gewoon", met Jaap Kooiman, vriendjes Stokvis en meneer Harmsen. Leuk om dat dan in het echt te zien. 
Na de Euromast wandelden we door een mooi parkje richting "De Kunsthal". 
Het leek mij altijd al mooi om hier eens heen te gaan. Momenteel mooie exposities met o.a. schoenen, Marimekko en de Tweede Wereldoorlog. 
Interessant, boeiend en mooi om te zien, alhoewel ik ook altijd wel een beetje weemoedig wordt van die Tweede Wereldoorlogsverhalen. Wat ik ontzettend goed vond was de diversiteit van de voorwerpen. Niet alleen over het gebeuren in Nederland, maar wereldwijd en echt van alle kanten belicht. Wat voor mij eruit sprong was de kist van Hugo en het jurkje van Elianne. 
In de kist van Hugo zaten persoonlijk spulletjes van het jongetje Hugo. Hij overleefde ternauwernood de internering in een Jappenkamp maar overleed toch in 1947. 
Het jurkje van Elianne was oranje en gemaakt van parachutestof. Zij droeg het jurkje bij de bevrijding in 1945. Bijzonder. Zij was ondergebracht bij een pleeggezin en werd na de bevrijding, heel bijzonder, weer herenigd met haar ouders. 
Enfin na de bezichtiging reisden we met de tram weer richting Centraal Station [in de volksmond de kapsalon genaamd]. Via Utrecht, waar we een hapje aten, treinden we weer richting het noorden en rond half tien waren we weer thuis. We hadden een mooie en gezellige dag met z'n tweeën. 
Vandaag weer vroeg op om weer te werken en nu even tijd om een verslagje te schrijven over de dag van gisteren.  

dinsdag 25 februari 2014

Merklapje ingelijst en nieuwe aanwinst

Vorige week heb ik het merklapje ingelijst. Het lag al enige tijd te wachten want ik had nog geen lijst. Inmiddels heb ik dat gekocht en kon ik het gaan inlijsten. Dit is het leuke resultaat.
En alles met één draadje over één draadje. Ja, daarvan heb ik de smaak helemaal te pakken. Ook het randjesproject gaat op die manier. Ik ben met de laatste randjes bezig dus binnenkort laat ik het resultaat zien tot en met februari. 
Het afgelopen weekend was ook alles weer "GOUD" wat er blonk. Mooie sport om te zien. Gisteren een schitterende huldiging in Assen en vandaag zijn de gouden sporters geridderd. Ach het was even sport waar het allemaal om draaide, maar nu gaan we weer over tot de orde van de dag. 
Onlangs was ik nog even op strooptocht. Ik zocht was dingetjes en toen vond ik me toch een leuk kwartet. Het windenkwartet. Een erg grappig kwartet met allerlei winden in de breedste zin van het woord. Ook leuk getekend. Gemaakt door Vic Sjouwerman -teksten- en Anneke Hohmann -tekeningen- . 


Morgen gaan we ons nieuwe nichtje bewonderen in Rotterdam. We gaan er met de trein heen dus weer eens wat anders. We gaan met z'n tweeën, DD en DS hebben andere verplichtingen. We gaan een dagje uit. Het zal wel een dag worden. Een mooi boek, een haakwerkje en wat eterij mee, wat praterij onderweg, kortom het komt vast helemaal goed. 

zondag 16 februari 2014

Studieweekend en goud

Dit weekend was er het studieweekend van de muziekvereniging. Al een aantal jaren organiseren we dat in Ellertshaar. Het [bijna] gehele A-orkest reist dan af naar de locatie en is vanaf vrijdagavond tot zondagmiddag in de weer met muziek. Ontzettend leerzaam en gezellig. Echter dit jaar kan ik vanwege mijn schouderblessure niet meeblazen. Om toch nog wat mee te krijgen van dit enorme leuke weekend ben ik wel bij de bonte avond geweest. Dit was sowieso leuk omdat ik samen met een mede muzikante een leuk spel had voorbereid. De rode draad van het weekend was: 
Natuurlijk gebaseerd op de Olympische Spelen. Tijdens de avond stond alles in het teken van sport en spel en natuurlijk de spelen. Omdat het thema "goud" was werd ons verzocht om in goud gerelateerde kleding te verschijnen. Dit lukt al heel snel met wat accessoires. Ik had een gouden masker gekocht en had een gouden laken gedrapeerd als omslagdoek om. Omdat ik de roos van blauw en groen gehaakt had, leek het mij een leuk idee om dit met gouden garen te maken. Bij de handwerkzaak in onze plaats kocht ik een bolletje goud garen en daarna aan de slag. 
Tijdens NOS Studio Sportwinter met oude coryfeeën als Hein Vergeer, Rintje Ritsma, Bart Veldkamp, Johann Olav Koss, haakte ik de gouden roos. Als je eenmaal iets gemaakt hebt, is de volgende keer snel gemaakt. 
Dit is het uiteindelijke resultaat en het prijkte gisteravond op een van mijn revers. Ook toch weer heel leuk. Wellicht ga ik er nog iets anders mee doen, maar dat broedt nog in mijn hoofd. 
Gaan we vanmiddag weer voor GOUD? Gisteren op 3 duizendste na net niet. Waar hebben we het over? Over 4,28 cm. Ja, het lijkt wel sportverslaggeving, maar ik vind de Olympische Spelen gewoon erg leuk en spannend. 

woensdag 12 februari 2014

Derde bloem gereed

De derde bloem heb ik zojuist afgemaakt. Als je je er goed in verdiept is het niet zo moeilijk als het lijkt. Gelukkig ben ik beter in het lezen van de symbolen als van de tekst. Als ik dat dan zo lees denk ik "help, hoe moet dat?". Maar als ik dan de symbooltekening zie wordt het duidelijk. Uiteindelijk lukt het dan vrij snel. Morgen ga ik verder met het verwerken van e.e.a. tot een kussen. Ondertussen telkens advies en tips vragend aan DD. Gezellig. 
Ondertussen waait het hier verschrikkelijk hard en hebben we al 9 schaatsmedailles. Dus elke dag weer een oranje succes. Dat is mooi voor de schaatsers, vooral als je de blijdschap en de emoties erbij ziet. Mooie mutsen hebben ze dan op bij de huldiging, maar dat had ik al een keer gemeld. Ze zijn gewoon leuk! 

zondag 9 februari 2014

Olympische spelen, mooie mutsen en nieuwe oude liefde ... haken

De spelen zijn van start. Met een mooie opening afgelopen vrijdag met bijzondere kleurrijke outfits. Veel mooie pakken, mutsen, sjaals, kortom een mooi schouwspel. Ook een mooi logo. 
De eerste medailles voor de schaatsers zijn binnen en de tv staat vaak op de zender waar dit uitgezonden wordt. 
Wat doe je tijdens de uitzendingen? 
Borduren is moeilijk, dus heb ik wat anders bedacht. Ik heb nog steeds een aantal kussens in de maak en kwam, door een afbeelding dat ik ergens zag, op een mooi idee. 
De haakspullen opgezocht en bolletjes met de juiste kleuren gehaald. Dit was nog een gelukje, want ik had nog garen over van de pannenlappen en dat mocht ik ruilen. Dus toen nog een patroon uitgedacht en uitgezocht bij Drops Design. Die patronen staan allemaal online en na wat afbeeldingen te hebben bekeken was ik er al snel uit. Patroon 136 moest het worden. Geschikt voor wat ik in gedachten heb. Tijdens de 5 kilometer heb ik zowat de hele lap gehaakt. Echter, mijn DD en ik kwamen tot de conclusie dat het toch te breed was. Dat heb ik vandaag dus weer uitgehaald en opnieuw gehaakt. Zo groot was het ook niet, dus dat was snel weer gefikst. 
Hierna bedacht ik dat ik er bloemen bij wilde. Dus heb ik in mijn bibliotheek gekeken en vond het boek "100 bloemen om te haken en te breien". Hier vond ik een bloem, een struikmalva, die ik gisteravond nog gehaakt heb. Vandaag heb ik alle losse draden afgehecht, maar dat was nadat ik de foto maakte. 
Vandaag maakte ik dus eerst de groene lap weer en daarna begon ik aan de twee bloem, de rimpelroos. Pas achteraf zag ik dat ik één van de moeilijke patronen had. Het was behoorlijk ingewikkeld, maar ik ben geslaagd. Wel moest ik sommige stukken weer uithalen, maar dat is altijd heel gemakkelijk bij haken. Uiteindelijk is het helemaal gelukt en ben ik trots op het resultaat. 
Nu moet ik nog een derde bloem maken, ik wil er drie, en ik weet al dat dat de herfstaster gaat worden. Maar daar heb ik vandaag geen zin meer in. Nog even bloggen, wat lezen en dan weer naar bedje, veren en lakenstraat. Ondertussen is mijn kroost ook begonnen met de beginselen van het haken. DD geeft de moed al snel op, maar DS zet door en komt al heel ver. Knap voor een jongeman van 22. Hij onderzoekt alles en wil alles leren. Grappig dat hij het haken toch doorzet en ook doorheeft hoe het werkt, onder deskundige leiding van zijn moeder natuurlijk, ha ha. 

woensdag 5 februari 2014

Lekkere vla, prachtig kwartet en een mooi merklapje

Omdat de Olympische Spelen bijna gaan beginnen is er in de winkel lekkere vla te koop. De zogenaamde winterspelen vla, heerlijke vla met mandarijn. Echt verrukkelijk en een aanrader. 
Vanmiddag waren we bij mijn oudste zus en ze had werkelijk een schitterend kwartet voor mij. De titel "Spelen met de tijd" doet vermoeden dat het om een geschiedeniskwartet gaat. Dit is ook het geval. Er zijn vier rode kaarten waarvan drie met klokken en de laatste of eerste met een gedicht van Joost van den Vondel:
Laet het kostelijckst van al
u niet roeckeloos ontslippen,
dat 's de tijd, die snel gaet glippen,
zonder dat hij keeren zal. 
Er zijn 12 kwartetten met de volgende onderwerpen:
Gezelligheid kent geen tijd
Alles op zijn tijd
Bedtijd
Tijd is geld
De tijd gaat snel
Geen zorgen voor de tijd
De tijd heelt alle wonden
De tijden van het jaar
De goeie ouwe tijd
Een tijd van komen en een tijd van gaan
Elke tijd heeft zijn eigen gezicht
Vrije tijd
De kaarten hebben genummerd van 1 t/m 4 van oude tot modernere afbeeldingen. Een prachtig kwartet. Waar het vandaan komt? Joost mag het weten. Als ik er op google krijg ik geen hits.  
Wel op Joost van den Vondel, geboren in 1587 in Keulen. Een heel bekende dichter en schrijver. Zo word je weer eens wat gewaar n.a.v. een kwartet. 
Het merklapje is af. Zo nu en dan er even aan werken en dan is het zomaar weer af. Er komt nog een lijstje om denk ik, maar daar ga ik nog even over denken. 
Ik ga nu eerst een kaartje maken voor de baby van mijn nichtje. Wordt vervolgd. 

zondag 2 februari 2014

Update merklapje en een foto met een verrassing

O, wat is het borduren toch leuk! Ik ben weer helemaal bezig met het merklapje en dat gaat erg naar de zin. Zo lekker bezig op deze mooie zondag. Op de foto zie je de vorderingen tot nu toe. Al heel ver dus. Per ongeluk staat daar ook nog een stukje op van de randjes. Helemaal leuk. Ja, dat bakje met de randjes staat ook op de tafel bij ons, evenals de laptop van Jasper die met riedeltjes bezig is op zijn gitaar. 
Vanmorgen waren we op bezoek bij mijn schoonmoeder en haar partner die ook in Leek wonen. Dit hadden we al afgesproken en meestal gaan we daar of met de auto of met de fiets heen. Vandaag gingen we met de benenwagen. Helemaal goed bezig. In het kader van de verbetering van de gezondheid ben ik meer en meer aan het lopen. Vandaag gingen we dus samen lopen, bijna 4 km in totaal. Goed bezig. Prachtig weer en heerlijk om te doen, onderwijl gezellig keuvelend.