dinsdag 22 oktober 2024

De 5e collage

Vandaag is PAARS één van de vier woorden in de 5e collage. Hierbij... veel paars!



Bij de woorden van deze week had ik zoveel inspiratie dat ik 2 collages gemaakt heb.

Mijn twee lieve POEZEN; Lodewijk en Nuna, passen uiteraard prima bij het woord POES. Ik plaatste ze in een PAARS hart. Dit is een foto van toen ze net bij ons waren. Ze zijn deze maand alweer zeven jaar bij ons en ze slapen trouwens nog altijd samen in een mand! Erbij een ministrikje van gehaakt draad, hiervoor gebruikte ik PAARS katoen. Verder leuke, mooie en kunstige foto’s van poezen. De twee met tekst had ik de afgelopen vakantie op de foto gezet in Brugge.

Bij BESCHEIDENHEID dacht ik zelf meteen aan de spreuk ‘Bescheidenheid siert de mens’. Gelukkig vond ik diverse plaatjes. Vind je die van de poes onder de deken niet erg grappig? Ik wel.

Veel servies was er ook te vinden. De KOP EN SCHOTEL uit het ‘Home Needlework Magazine’ van augustus 1918 vond ik erg leuk om met borduurgaren te bewerken.

De plaatjes zijn geplakt op een PAARSE achtergrond. Het viooltje knipte ik uit een stukje stof en het bloemetje van het Kaapse viooltje heb ik geplukt uit mijn eigen exemplaar en gedroogd. 


 

dinsdag 15 oktober 2024

De vierde collage

Wat een leuke uitdaging hebben we met z'n allen. Elke week vier woorden waar je iets mee doet. Het is ook erg leuk om te zien wat de andere deelnemers ermee doen. Dit zijn ze;

DEELNEMERS

   Kitty,  ElizabethJannyJosephine,  Hannie,  FrederiekeToos

BettieSimonne


Thea+ IreneFerraraJeanne

Zonder blog:  Ipie. Ingunn  en Anne-Pernille, Karin

16 oktober 2024 – 4e collage

Als ondergrond gebruikte ik het alfabet. Immers met deze letters SCHRIJVEN we de woorden, in de voor ons meest voorkomende talen. De ‘Pennenstreken schrijven’ is de methode die momenteel op school gebruikt wordt om de KINDeren te leren SCHRIJVEN.

Een aantal van jullie kennen waarschijnlijk de muts met de woorden KOUD HÈ? nog wel van Henk Spaan en Harry Vermeegen. Ik plaatste hem op een ijsKOUD ijsje.

Op de collage twee zwangere buiken met daarin een  KINDeke klein en teer → twee kleinKINDeren die op komst zijn. De geborduurde teksten schreef ik met de borduurnaald. Ik gebruikte kleurnummer 920 van DMC, dat overeenkomt met de kleur BURNT SIENNA.

Oktober is ook woonmaand en ik vond de stoel en de staande schemerlamp bij advertenties in de krant in de gewenste kleur.  De roodachtige bruine tint van de overheerlijke stoofpeertjes mocht ook niet ontbreken op de collage van deze week.

zaterdag 12 oktober 2024

Zonsondergang, herfst, tentoonstelling en bladeren

Vorige week zondag waren we uit eten bij het Leekstermeer. Omdat het nog goed weer was, waren we met de fiets gegaan. Een heerlijk fietstochtje door het begin van de Onlanden. Toen we huiswaarts keerden, zag ik een prachtige zonsondergang. Bij windstil weer en water kun je dan schitterende foto's maken. Ik selecteerde er twee. 



De herfst laat zich in volle glorie zien. Alle bladeren verkleuren en er zijn volop eikels en andere vruchten. Bij onze bibliotheek staat een rijtje met mooi bomen. Mijn Plantnet leert mij dat deze bomen Essen zijn, smalbladige wel te verstaan. Dit zijn vooral in deze periode prachtige bomen. Ik werd altijd al getroffen door de kleurenpracht en zette ze vandaag op de foto. Mooi rood ten opzichte van de lucht. 


Het doel van deze dag was om de quilttentoonstelling van de Quiltgroepen van Passage Leek e.o. te gaan bekijken. In deze groepen zitten enkele van onze Freubelfreules. Leuk om even een kijkje te nemen, helemaal ook omdat het in onze eigen plaats is. 


Heel veel divers werk was er te zien. Kleurrijk en afwisselend. Ik concentreerde mij op de quilts met bladeren. Mooi passend bij deze periode van het jaar. Van al deze leuke bladeren maakte ik foto's en plaatste ze in twee collages. 


In mij gedachten zong ik het lied;

Herfst, herfst, wat heb je te koop
Duizend kilo blaad 'ren op een hoop!

Naast alle moois dat er te zien was, vond ik er ook een ontmoetingsplaats van oude en nieuwe bekenden. Heel gezellig om daar mensen te treffen en een praatje mee te maken. 

Bij de verkoop van oude bladen kocht ik nog een aantal leuke exemplaren van Daphne's Diary. Kan ik thuis nog weer andere inspiratie opdoen. 

Een paar heerlijke uurtjes zo dicht bij huis!

dinsdag 8 oktober 2024

De derde collage

 


Als achtergrond zette ik een afbeelding van de quilt van Olga Prins ‘Aarde en water’.

Uit een doos met praliné knipte ik twee ZEESTERren van chocolade. Deze schitteren in het water. Zeesterren zijn eetbaar, maar ik weet zeker dat ik lekker snoep van deze exemplaren van chocola.

Op de aarde strooi je zaadjes en dan zie je vanzelf wat er uit komt. Deze keer tot mijn verrassing o.a. de lage GOUDsbloem. Ik knipte er eentje uit papier, ik knipte er eentje op de foto en twee heb ik uit de tuin geknipt en gedroogd. Ik  plaatste er meerdere omdat als je niet oppast ze zich enorm verspreiden over de hele tuin. Deze ‘GOLDJEBLOEM’ zoals wij in het Westerkwartiers zeggen, is ook de bloem van de maand oktober. Dus heel toepasselijk.

Op een speelkaart vond ik een verlegen dwerg. Hierbij stonden ook de synonieme woorden ‘bedeesd en TIMIDE’. Dus passend bij de 3e collage. Ik vergrootte de afbeelding en naaide de lijnen met een draad van goud.

De meest voorkomende muziekSLEUTELs  zijn de G-SLEUTEL en de F-SLEUTEL. Ik vond dat ze er beide bij hoorden omdat ik ze allebei gebruik bij het bespelen van verschillende muziekinstrumenten. Ik vond ze op een stukje stof met muzieknotatie er op. Op de notenbalk nog een kleine SLEUTEL.  


zondag 6 oktober 2024

Oh, Oh, Den Haag... mooie stad achter de duinen

Met een groepje oud bestuurders van een borduurclub hebben we zo nu en dan een leuke bijeenkomst ergens in het land. Deze keer leek ons de tentoonstelling van Dior interessant in het Kunstmuseum en we besloten om dit te gaan bekijken. 

Met trein en bus kom je dan op de bestemming aan en onderweg zie je allemaal ooievaars. Deze statige vogel zit in het logo van Den Haag en deze kom je dan ook overal tegen. Bij de entree van het museum zag ik deze vogel en zette het op de foto. Extra mooi, want wij hopen in december grootouders te worden van een kleinkind EN in april van NOG een kleinkind. Dus dit sprak mij erg aan 😻.


In het museum bezochten wij dus een bijzondere tentoonstelling van mode ontwerper Dior. Een beroemde man die voor een ommezwaai in de mode zorgde met zijn 'New Look'. Mooie draagbare kleding voor iedereen, als je het betalen kunt ten minste. 

In 1947 startte hij na de oorlog met zijn modehuis en bracht vele spraakmakende collecties. Vaak met een nieuw thema, zoals o.a. de A-lijn, de H-lijn, een bloemencollectie en plissé stoffen in de kleding. Alles even mooi geëtaleerd door het museum. 

En ook telkens een ontwerp van de ontwerper Dior en daarnaast van zijn opvolgers. 

Dit is het ontwerp van Dior 1952

Dit is het ontwerp van Chiuri in 2017. Met op het t-shirt de tekst:
'We should all be feminists'. 


Want in 1957 werd hij plotseling getroffen door een hartaanval en is daaraan overleden. Gelukkig zijn er goede hoofdontwerpers die hem opvolgden en in zijn lijn verder gingen met prachtige kleding. De laatste, Maria Grazia Chiuri,  is sinds 2016 de eerste vrouwelijke creatief directeur van het huis Dior. Sinds haar komt brengt zij het idee van universele vrouwelijke emancipatie onder de aandacht. 



Vele jurken zijn gedragen door bekende wereldburgers, zoals filmsterren en Lady Di. Ook zijn er veel jurken, kleding en sieraden te zien in vele films. Kortom... en spoor door de recente geschiedenis van de mode door het museum. 

Naast prachtige mode, ook ontwerptekeningen die speciaal gemaakt werden voor een Amerikaanse klant. Een ontwerp, met daarbij een stukje stof of een stukje borduursel. Want vele ontwerpen werden en worden voorzien van prachtig handwerk. Deze mevrouw had bij het modehuis een speciale paspop en de kleding kon op deze manier voor haar op maat gemaakt worden. Zo hoefde zij dan niet naar Europa te reizen. 




Christian Dior groeide op in een liefdevol gezin en hij woonde bij een prachtige bloementuin. Zijn lievelingsbloem, het lelietje der dalen, verwerkte hij in enkele creaties en soms zelf onzichtbaar in de zoom van een ontwerp. Deze zou geluk moeten brengen. Hij verwerkte deze bloem o.a. in accessoires zoals handschoenen. 

Maria Grazia Chiuri uit Rome borduurde voort op dit thema en verwerkte de bloemen in haar eigen couture show, gebaseerd op de bloementuin van Dior. 







Een mooi vorm gegeven tentoonstelling met prachtige creaties. Leuk om te zien en om van te genieten!



Na de bezichtiging gingen wij in de tuinzaal met elkaar borduren. Ondertussen gezellig napratend over het gebodene en over onze eigen mooie borduurwerken. Ik ben zelf bezig met de blackwork randjes van Cliffside Stitches waar ik mijn eigen uitleg en draai aan geef. 


Zo wij het museum binnenkwamen met de ooievaar, zo verlieten wij ook weer de plaats van happening. In het bushokje zagen wij op het doorzichtige dak allemaal grafisch vormgegeven ooievaars. We komen er 's Gravenhage mee binnen en we gaan er weer mee naar huis. Leuk!


dinsdag 1 oktober 2024

Creëer een collage - nummer 2


Als achtergrond gebruikte ik de foto die ik onlangs maakte in Schoonloo. Hier had ik een studieweekend en ’s morgens vroeg werd ik getroffen door een bijzonder fenomeen, nl. ‘zonneharpen’. Dit is wanneer zonlicht in bundels door bomen stralen. Dit ontstaat wanneer er veel vocht in de lucht zit. Het effect wordt ook wel ‘JacobsLADDER’ genoemd naar de droom van Jacob in de bijbel. Hierin lopen de engelen heen en weer van hemel naar aarde. Ik versterkte deze foto door het naaien van de gouden zonnestralen over de afbeelding.

Op de foto het KUNSTwerk ‘In veilige HANDen’ van de kunstenaars Blok en Lugthart op Texel. Het 14 meter hoge kunstwerk van cortenstaal verbeeldt de samenwerking van mens en natuur. De balans van wat de natuur geeft en het handwerk van de mens. Dit naar aanleiding van versterking van de leefbaarheid op Texel en om te zorgen dat het veilig is om te verblijven in het kwetsbare waddengebied.

Om de pols van de hand een armband van bloedKORAAL. Deze heb ik van mijn moeder gekregen. Ik groeide liefdevol op in veilige handen en wàs bij haar in veilige handen. Dit koraal is gewonnen in de Middellandse Zee, dichterbij huis als het bekende Great Barrier Reef, het meest bekende koraalrif ter wereld.

 

vrijdag 27 september 2024

Nazomerbloeiers, trouwerij, herfstelementen

In de nazomer zijn er nog heel veel prachtig bloeiende planten in de tuin. En omdat ik in de collagemood ben en veel bloeiers heb, maakte ik een samenstelling van een aantal bloemen.



Vaak plaats ik ook een foto van een roos uit mijn tuin. De 'Last rose of summer'. Dit naar aanleiding van een concert dat dochterlief eens gaf met haar koor in Abcoude. Het thema van het concert was 'bloemen' en ik zag voorafgaand een mooie roos die ik op de foto zette. Toevalligerwijs was het muziekstuk 'The last rose of summer' geprogrammeerd. Zo krijgen dingen dan een zeker ritme en is het een blijvende mooie herinnering.
Deze keer een mooie donkerrode [stok]roos. Precies vandaag [28/9] op de foto gezet.


Ook was er een trouwerij in de familie waar ik via de post een kaart heen stuurde. Deze keer met de initialen van het paar en de trouwdatum. Ik vind het delfts blauwe kussende paartje en het borduurtje goed bij elkaar passen.


Spinragfijn kanten webdesign kwam ik tegen in het bossige landschap tussen Leek en Roden. Al jaren fiets ik naar mijn werk over hetzelfde fietspad en vaak zie ik iets bijzonders. Deze keer de kunstwerken van de spinnen. Zo 's morgens in de vroegte levert dat altijd mooie foto's op. 

Fijn weekend 🙋🏼‍♀️ 

woensdag 25 september 2024

Creëer een collage nummer 1

Conny  https://connysquilts.blogspot.com/ bracht mij op het idee om mee te doen aan 'Creëer een collage'. 10 weken achter elkaar maak je zelf een collage naar aanleiding van vier woorden. Dit leek mij een leuke uitdaging en ik besloot om mee te doen. Je mocht zelf ook vier woorden insturen en die komen dan vanzelf een keertje voorbij. 

Elke woensdag, vanaf 25 september, laat je dan je eigen collage zien. Vandaag is het dus de eerste dag. 

De vier woorden voor deze woensdag waren;

groen - tegelvloer - kappen - dier

Dit is mijn collage geworden.  


G
ROEN = de achtergrond en de groene bladeren. Waaronder een eikenblad waarvan we er heel veel in onze omgeving hebben. Deze vond ik in onze garage. 

TEGELVLOER = op de groene achtergrond creëerde ik een tegelvloer. Ook een hoesje van een restaurant waar ik met dochterlief gegeten heb. Hierop staan de verschillende tegels van de vloer. 

KAPPEN = dit vond ik het meest lastige woord omdat er zoveel betekenissen zijn. Ik koos ervoor om dit met woorden weer te geven. 

DIER = in het hoesje een kaart van een kwartet met roodborstjes erop. We gaan alweer richting winter en dan komt er altijd zo'n mooi vogeltje in onze tuin. 

Dit is dus de eerste in de reeks van tien. 

Het is ook leuk om te zien wat de insteek van de andere deelnemers is. Te zien bij Conny op haar blogbericht. 

maandag 16 september 2024

Popkegoed

Afgelopen zaterdag ben ik naar de Cazemierboerderij in Tolbert geweest. Omdat ik toch in de babystemming ben, was daar een leuke expositie die ik wilde bezoeken.



In de gang van de boerderij hingen allemaal geboortekaartjes. Voornamelijk uit de 20e eeuw. Eerder werd de geboorte aangekondigd met een geboortebrief. De traditie van het kaartje is ontstaan na de geboorte van prinses Juliana in 1909. Eerst vooral weggelegd voor de elite in verband met de drukkosten. Na 1940 werd het meer algemeen om een geboortekaartje te sturen.
De meest grappige vond ik wel de verzameling kaartjes van de medewerkers van de Cazemierboerderij, want dat stond er nl. bij vermeldt.

In twee kamers en op de bovenste etage allerlei zaken die met de  popkes te maken hebben. Van oorsprong een Friese betekenis. In het Westerkwartier spraken/spreken wij over 'lutje pôtje' en dat is Gronings voor baby. 

Van alles was er te zien. Hieronder een kleine bloemlezing. 




Op de zolder nog veel meer moois!

Lakentje met geborduurde 😻😻

Gebreide jurkjes



Een prachtige doopjurk uit 1900

Dit bracht mij uiteraard bij mijn eigen kinderen. Door de jaren heen heb ik alles bewaard. Zo ook het dooppak dat ik zelf gemaakt heb voor mijn kinderen. Mét een leuk label erin.



Dierbare herinneringen komen boven! 

dinsdag 10 september 2024

Fietsronde en schoollapje

Afgelopen zondag was het prachtig fietsweer en mijn DH zette een knooppuntentocht uit rond de plaats Assen. We hebben daar nog niet vaak gefietst en dan is het leuk om te zien waar je terecht komt. De start was bij hotel Van der Valk. Dit is praktisch vanwege het parkeren van de auto.

De route leidde ons langs het enorme TT terrein, langs het militaire schietterrein en diverse natuurgebieden.  Zo allemaal rond de Drentse hoofdstad Assen. 

De totale lengte was 39 kilometer. Nog net even nagenieten van de mooie tocht en het prachtige weer!

Drie paddenstoelen
Heide op het Hijkerveld
Een jongetje dat uitkijkt op Speelstad Oranje in de gelijknamige plaats
Een zonnig bospad bij de Baggelplas
Een enorme zuil bij het TT terrein
Een gedeelte van de route leidde langs een historisch TT fietsroute

Ondertussen ben ik weer aan het werk. Heel Roden is in de ban van de komende rodermarkt en de rodermarktparade. Bij school zijn de ouders druk met de parade en dan vooral met de rodermarktwagen. Dit jaar is het thema 'Beleven en Genieten'. Ook is het dit jaar dat het voor de 60e keer dat het georganiseerd wordt. 

Een aantal dames waren op het plein bezig om gebreide lapjes aan elkaar te zetten. Ook lag er nog een bol wol en ik vroeg wat ze daarmee wilden. Deze was over en ze vroegen of ik er nog een lapje van wilde breien. Leuk even een lapje breien. De keuze van hoe het eruit zou zien was geheel aan mij. Ik nam de bol mee en startte met het lapje. Het moest wel snel klaar  zijn want het moment van happening is al het volgende weekend. 

Ik had meteen al wel een idee van hoe ik het wilde gaan doen. Ik vind breien ook erg leuk werk maar heb meestal geen bestemming. Pennen erbij gezocht en aan de slag. 

Ik had in ieder geval bedacht dat de "H" van de "H"oeksteen er op moest staan. Dus dat had ik al getekend in patroon. 


Al doende kom je op ideeën en het projectje vorderde gestaag gedurende zondag en maandag. Van alle randen maakte ik een collage. 

Rechtsonder de 'H'
Linksonder een blokjespatroon voor de tegels van schoolplein, de hokjes waarin je gaat rekenen en voor het hinkelblok
Daarboven een motief met ronde gaatjes dat staat voor de ballen die gebruikt worden op het schoolplein en bij gymnastiek
Gebreide regels die in een schrift staan waarop geschreven kan worden
Ten slotte het plantenmotief dat staat voor de schooltuin waarin de kinderen werken en ze bloemen, planten en groentes laten groeien  

Het uiteindelijke resultaat kunnen ze gebruiken bij de enorme lappendeken die ervan gemaakt wordt.