Zo één keer per jaar gaan we met 12 personen [vier zussen, twee broers en aanhang] een dagje uit. Gisteren was dat ook weer het geval. We werden verwacht in het Ot en Sien museum in Surhuisterveen. Voor ons ook wel bijzonder omdat er in dat museum twee kasten staan die mijn vader gemaakt heeft. Ik was er nog niet geweest en mijn DH ook niet.
Bij binnenkomst waan je je gelijk al in de vorige eeuw. Je komt binnen in de winkel zoals die in de jaren dertig van de vorige eeuw geweest zou kunnen zijn. In het museum diverse vertrekken in de tijd van Cornelis Jetses, de schepper van Ot en Sien. Voor Sien stond zijn eigen dochter model en voor Ot een buurjongen. Dit zagen we op een introductiefilm.
Zo was er natuurlijk de kamer en de keuken, maar ook een dokterspraktijk, de winkel, een kapel, het dorpscafé en de schoolklas. In de klas zag ik, naast allerlei leuke schoolspullen, ook een geborduurd schoollapje én een schoolplaat met borduursteken van Anker. Diverse borduursteken worden getoond met daaronder de naam van de steek. Heel erg leuk om te zien. Nu heb ik even gegoogled en de schoolplaat gevonden, maar dan in het Duits. In Surhuisterveen hing natuurlijk eentje in het Nederlands, maar nu krijg je toch een indruk hoe hij er verder precies hetzelfde uitziet, maar dan met Duitse tekst.
In al die vertrekken hingen alle veel illustraties van Cornelis Jetses en alle schoolplaten die door hem gemaakt zijn. Heel herkenbaar. In het museum stond ook een hele valse piano, maar als je er een goede speler achter zet dan klinkt het al snel toch weer behoorlijk leuk. Vooral als het liedjes van vroeger zijn. Veel aanwezige zongen en floten mee. Gezellig.
Na het museumbezoek gingen we heerlijk eten bij China Garden, een Chinees wokrestaurant in Buitenpost. Erg groot, maar kwalitatief heerlijk en uitgebreid. Tijdens het nuttigen hebben we natuurlijk veel gepraat en bijgekletst.
Mijn borduurwerkje is af, maar daarover de volgende keer meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten