woensdag 30 oktober 2024

HERFSTcollage nummer 6

Woensdag 30 oktober – 6e herfstcollage


In tegenstelling tot de collage van vorige week met veel plaatjes op twee pagina’s, wilde ik mij nu beperken met de afbeeldingen. Ik besloot de plaatjes die ik had te plaatsen in een RODE passe-partout. De uitsnijdingen hebben, gezien de naam, uiteraard te maken met de herfst. In het midden van de collage een gedroogd ROOD blad van de Japanse Esdoorn uit onze tuin. Zelfs het plakkertje heeft de beoogde kleur van deze week 😘.

·   In de wolk met regendruppels een plaatje van een mevrouw met een RODE jas en een RODE paraplu. ‘Loopt u zo alleen in de regen juffrouw?’

·  Het woord ‘KORRELIG’ heb ik vertaald naar een foto die ik maakte in Diepenheim afgelopen zomer. Bij het zandsculpturenfestival veel mooie beelden naar de tekeningen van Rien Poortvliet. Het zand, bestaande uit vele zandKORRELs afkomstig uit speciaal rivierzand, zorgt voor een mooi beeld van de kabouter die een kar voortrekt met eikels en paddenstoelen erop. De foto plaatste ik in een eikel.

·  In de paddenstoel oudere mensen met een rollator. Het bewegen en LOPEN neemt af als je ouder wordt, maar met zo’n hulpmiddel kun je nog goed uit de voeten en ➜  LOPEN! De afbeeldingen haalde ik uit een folder met rollators.

· In het herfstblad een kunstwerk van een KANGOEROE, een veel voorkomend dier in Australië. Deze kunstvorm is traditioneel voor de Aborigionals en wordt ook wel ‘dot painting’ genoemd. Dit buideldier komt veel voor in Australië. Hier woont familie van mijn man. 

dinsdag 22 oktober 2024

De 5e collage

Vandaag is PAARS één van de vier woorden in de 5e collage. Hierbij... veel paars!



Bij de woorden van deze week had ik zoveel inspiratie dat ik 2 collages gemaakt heb.

Mijn twee lieve POEZEN; Lodewijk en Nuna, passen uiteraard prima bij het woord POES. Ik plaatste ze in een PAARS hart. Dit is een foto van toen ze net bij ons waren. Ze zijn deze maand alweer zeven jaar bij ons en ze slapen trouwens nog altijd samen in een mand! Erbij een ministrikje van gehaakt draad, hiervoor gebruikte ik PAARS katoen. Verder leuke, mooie en kunstige foto’s van poezen. De twee met tekst had ik de afgelopen vakantie op de foto gezet in Brugge.

Bij BESCHEIDENHEID dacht ik zelf meteen aan de spreuk ‘Bescheidenheid siert de mens’. Gelukkig vond ik diverse plaatjes. Vind je die van de poes onder de deken niet erg grappig? Ik wel.

Veel servies was er ook te vinden. De KOP EN SCHOTEL uit het ‘Home Needlework Magazine’ van augustus 1918 vond ik erg leuk om met borduurgaren te bewerken.

De plaatjes zijn geplakt op een PAARSE achtergrond. Het viooltje knipte ik uit een stukje stof en het bloemetje van het Kaapse viooltje heb ik geplukt uit mijn eigen exemplaar en gedroogd. 


 

dinsdag 15 oktober 2024

De vierde collage

Wat een leuke uitdaging hebben we met z'n allen. Elke week vier woorden waar je iets mee doet. Het is ook erg leuk om te zien wat de andere deelnemers ermee doen. Dit zijn ze;

DEELNEMERS

   Kitty,  ElizabethJannyJosephine,  Hannie,  FrederiekeToos

BettieSimonne


Thea+ IreneFerraraJeanne

Zonder blog:  Ipie. Ingunn  en Anne-Pernille, Karin

16 oktober 2024 – 4e collage

Als ondergrond gebruikte ik het alfabet. Immers met deze letters SCHRIJVEN we de woorden, in de voor ons meest voorkomende talen. De ‘Pennenstreken schrijven’ is de methode die momenteel op school gebruikt wordt om de KINDeren te leren SCHRIJVEN.

Een aantal van jullie kennen waarschijnlijk de muts met de woorden KOUD HÈ? nog wel van Henk Spaan en Harry Vermeegen. Ik plaatste hem op een ijsKOUD ijsje.

Op de collage twee zwangere buiken met daarin een  KINDeke klein en teer → twee kleinKINDeren die op komst zijn. De geborduurde teksten schreef ik met de borduurnaald. Ik gebruikte kleurnummer 920 van DMC, dat overeenkomt met de kleur BURNT SIENNA.

Oktober is ook woonmaand en ik vond de stoel en de staande schemerlamp bij advertenties in de krant in de gewenste kleur.  De roodachtige bruine tint van de overheerlijke stoofpeertjes mocht ook niet ontbreken op de collage van deze week.

zaterdag 12 oktober 2024

Zonsondergang, herfst, tentoonstelling en bladeren

Vorige week zondag waren we uit eten bij het Leekstermeer. Omdat het nog goed weer was, waren we met de fiets gegaan. Een heerlijk fietstochtje door het begin van de Onlanden. Toen we huiswaarts keerden, zag ik een prachtige zonsondergang. Bij windstil weer en water kun je dan schitterende foto's maken. Ik selecteerde er twee. 



De herfst laat zich in volle glorie zien. Alle bladeren verkleuren en er zijn volop eikels en andere vruchten. Bij onze bibliotheek staat een rijtje met mooi bomen. Mijn Plantnet leert mij dat deze bomen Essen zijn, smalbladige wel te verstaan. Dit zijn vooral in deze periode prachtige bomen. Ik werd altijd al getroffen door de kleurenpracht en zette ze vandaag op de foto. Mooi rood ten opzichte van de lucht. 


Het doel van deze dag was om de quilttentoonstelling van de Quiltgroepen van Passage Leek e.o. te gaan bekijken. In deze groepen zitten enkele van onze Freubelfreules. Leuk om even een kijkje te nemen, helemaal ook omdat het in onze eigen plaats is. 


Heel veel divers werk was er te zien. Kleurrijk en afwisselend. Ik concentreerde mij op de quilts met bladeren. Mooi passend bij deze periode van het jaar. Van al deze leuke bladeren maakte ik foto's en plaatste ze in twee collages. 


In mij gedachten zong ik het lied;

Herfst, herfst, wat heb je te koop
Duizend kilo blaad 'ren op een hoop!

Naast alle moois dat er te zien was, vond ik er ook een ontmoetingsplaats van oude en nieuwe bekenden. Heel gezellig om daar mensen te treffen en een praatje mee te maken. 

Bij de verkoop van oude bladen kocht ik nog een aantal leuke exemplaren van Daphne's Diary. Kan ik thuis nog weer andere inspiratie opdoen. 

Een paar heerlijke uurtjes zo dicht bij huis!

dinsdag 8 oktober 2024

De derde collage

 


Als achtergrond zette ik een afbeelding van de quilt van Olga Prins ‘Aarde en water’.

Uit een doos met praliné knipte ik twee ZEESTERren van chocolade. Deze schitteren in het water. Zeesterren zijn eetbaar, maar ik weet zeker dat ik lekker snoep van deze exemplaren van chocola.

Op de aarde strooi je zaadjes en dan zie je vanzelf wat er uit komt. Deze keer tot mijn verrassing o.a. de lage GOUDsbloem. Ik knipte er eentje uit papier, ik knipte er eentje op de foto en twee heb ik uit de tuin geknipt en gedroogd. Ik  plaatste er meerdere omdat als je niet oppast ze zich enorm verspreiden over de hele tuin. Deze ‘GOLDJEBLOEM’ zoals wij in het Westerkwartiers zeggen, is ook de bloem van de maand oktober. Dus heel toepasselijk.

Op een speelkaart vond ik een verlegen dwerg. Hierbij stonden ook de synonieme woorden ‘bedeesd en TIMIDE’. Dus passend bij de 3e collage. Ik vergrootte de afbeelding en naaide de lijnen met een draad van goud.

De meest voorkomende muziekSLEUTELs  zijn de G-SLEUTEL en de F-SLEUTEL. Ik vond dat ze er beide bij hoorden omdat ik ze allebei gebruik bij het bespelen van verschillende muziekinstrumenten. Ik vond ze op een stukje stof met muzieknotatie er op. Op de notenbalk nog een kleine SLEUTEL.  


zondag 6 oktober 2024

Oh, Oh, Den Haag... mooie stad achter de duinen

Met een groepje oud bestuurders van een borduurclub hebben we zo nu en dan een leuke bijeenkomst ergens in het land. Deze keer leek ons de tentoonstelling van Dior interessant in het Kunstmuseum en we besloten om dit te gaan bekijken. 

Met trein en bus kom je dan op de bestemming aan en onderweg zie je allemaal ooievaars. Deze statige vogel zit in het logo van Den Haag en deze kom je dan ook overal tegen. Bij de entree van het museum zag ik deze vogel en zette het op de foto. Extra mooi, want wij hopen in december grootouders te worden van een kleinkind EN in april van NOG een kleinkind. Dus dit sprak mij erg aan 😻.


In het museum bezochten wij dus een bijzondere tentoonstelling van mode ontwerper Dior. Een beroemde man die voor een ommezwaai in de mode zorgde met zijn 'New Look'. Mooie draagbare kleding voor iedereen, als je het betalen kunt ten minste. 

In 1947 startte hij na de oorlog met zijn modehuis en bracht vele spraakmakende collecties. Vaak met een nieuw thema, zoals o.a. de A-lijn, de H-lijn, een bloemencollectie en plissé stoffen in de kleding. Alles even mooi geëtaleerd door het museum. 

En ook telkens een ontwerp van de ontwerper Dior en daarnaast van zijn opvolgers. 

Dit is het ontwerp van Dior 1952

Dit is het ontwerp van Chiuri in 2017. Met op het t-shirt de tekst:
'We should all be feminists'. 


Want in 1957 werd hij plotseling getroffen door een hartaanval en is daaraan overleden. Gelukkig zijn er goede hoofdontwerpers die hem opvolgden en in zijn lijn verder gingen met prachtige kleding. De laatste, Maria Grazia Chiuri,  is sinds 2016 de eerste vrouwelijke creatief directeur van het huis Dior. Sinds haar komt brengt zij het idee van universele vrouwelijke emancipatie onder de aandacht. 



Vele jurken zijn gedragen door bekende wereldburgers, zoals filmsterren en Lady Di. Ook zijn er veel jurken, kleding en sieraden te zien in vele films. Kortom... en spoor door de recente geschiedenis van de mode door het museum. 

Naast prachtige mode, ook ontwerptekeningen die speciaal gemaakt werden voor een Amerikaanse klant. Een ontwerp, met daarbij een stukje stof of een stukje borduursel. Want vele ontwerpen werden en worden voorzien van prachtig handwerk. Deze mevrouw had bij het modehuis een speciale paspop en de kleding kon op deze manier voor haar op maat gemaakt worden. Zo hoefde zij dan niet naar Europa te reizen. 




Christian Dior groeide op in een liefdevol gezin en hij woonde bij een prachtige bloementuin. Zijn lievelingsbloem, het lelietje der dalen, verwerkte hij in enkele creaties en soms zelf onzichtbaar in de zoom van een ontwerp. Deze zou geluk moeten brengen. Hij verwerkte deze bloem o.a. in accessoires zoals handschoenen. 

Maria Grazia Chiuri uit Rome borduurde voort op dit thema en verwerkte de bloemen in haar eigen couture show, gebaseerd op de bloementuin van Dior. 







Een mooi vorm gegeven tentoonstelling met prachtige creaties. Leuk om te zien en om van te genieten!



Na de bezichtiging gingen wij in de tuinzaal met elkaar borduren. Ondertussen gezellig napratend over het gebodene en over onze eigen mooie borduurwerken. Ik ben zelf bezig met de blackwork randjes van Cliffside Stitches waar ik mijn eigen uitleg en draai aan geef. 


Zo wij het museum binnenkwamen met de ooievaar, zo verlieten wij ook weer de plaats van happening. In het bushokje zagen wij op het doorzichtige dak allemaal grafisch vormgegeven ooievaars. We komen er 's Gravenhage mee binnen en we gaan er weer mee naar huis. Leuk!


dinsdag 1 oktober 2024

Creëer een collage - nummer 2


Als achtergrond gebruikte ik de foto die ik onlangs maakte in Schoonloo. Hier had ik een studieweekend en ’s morgens vroeg werd ik getroffen door een bijzonder fenomeen, nl. ‘zonneharpen’. Dit is wanneer zonlicht in bundels door bomen stralen. Dit ontstaat wanneer er veel vocht in de lucht zit. Het effect wordt ook wel ‘JacobsLADDER’ genoemd naar de droom van Jacob in de bijbel. Hierin lopen de engelen heen en weer van hemel naar aarde. Ik versterkte deze foto door het naaien van de gouden zonnestralen over de afbeelding.

Op de foto het KUNSTwerk ‘In veilige HANDen’ van de kunstenaars Blok en Lugthart op Texel. Het 14 meter hoge kunstwerk van cortenstaal verbeeldt de samenwerking van mens en natuur. De balans van wat de natuur geeft en het handwerk van de mens. Dit naar aanleiding van versterking van de leefbaarheid op Texel en om te zorgen dat het veilig is om te verblijven in het kwetsbare waddengebied.

Om de pols van de hand een armband van bloedKORAAL. Deze heb ik van mijn moeder gekregen. Ik groeide liefdevol op in veilige handen en wàs bij haar in veilige handen. Dit koraal is gewonnen in de Middellandse Zee, dichterbij huis als het bekende Great Barrier Reef, het meest bekende koraalrif ter wereld.