Met een groepje oud bestuurders van een borduurclub hebben we zo nu en dan een leuke bijeenkomst ergens in het land. Deze keer leek ons de tentoonstelling van Dior interessant in het Kunstmuseum en we besloten om dit te gaan bekijken.
Met trein en bus kom je dan op de bestemming aan en onderweg zie je allemaal ooievaars. Deze statige vogel zit in het logo van Den Haag en deze kom je dan ook overal tegen. Bij de entree van het museum zag ik deze vogel en zette het op de foto. Extra mooi, want wij hopen in december grootouders te worden van een kleinkind EN in april van NOG een kleinkind. Dus dit sprak mij erg aan 😻.
In het museum bezochten wij dus een bijzondere tentoonstelling van mode ontwerper Dior. Een beroemde man die voor een ommezwaai in de mode zorgde met zijn 'New Look'. Mooie draagbare kleding voor iedereen, als je het betalen kunt ten minste.
In 1947 startte hij na de oorlog met zijn modehuis en bracht vele spraakmakende collecties. Vaak met een nieuw thema, zoals o.a. de A-lijn, de H-lijn, een bloemencollectie en plissé stoffen in de kleding. Alles even mooi geëtaleerd door het museum.
En ook telkens een ontwerp van de ontwerper Dior en daarnaast van zijn opvolgers.
Dit is het ontwerp van Dior 1952 |
Dit is het ontwerp van Chiuri in 2017. Met op het t-shirt de tekst: 'We should all be feminists'. |
Want in 1957 werd hij plotseling getroffen door een hartaanval en is daaraan overleden. Gelukkig zijn er goede hoofdontwerpers die hem opvolgden en in zijn lijn verder gingen met prachtige kleding. De laatste, Maria Grazia Chiuri, is sinds 2016 de eerste vrouwelijke creatief directeur van het huis Dior. Sinds haar komt brengt zij het idee van universele vrouwelijke emancipatie onder de aandacht.
Naast prachtige mode, ook ontwerptekeningen die speciaal gemaakt werden voor een Amerikaanse klant. Een ontwerp, met daarbij een stukje stof of een stukje borduursel. Want vele ontwerpen werden en worden voorzien van prachtig handwerk. Deze mevrouw had bij het modehuis een speciale paspop en de kleding kon op deze manier voor haar op maat gemaakt worden. Zo hoefde zij dan niet naar Europa te reizen.
Christian Dior groeide op in een liefdevol gezin en hij woonde bij een prachtige bloementuin. Zijn lievelingsbloem, het lelietje der dalen, verwerkte hij in enkele creaties en soms zelf onzichtbaar in de zoom van een ontwerp. Deze zou geluk moeten brengen. Hij verwerkte deze bloem o.a. in accessoires zoals handschoenen.
Maria Grazia Chiuri uit Rome borduurde voort op dit thema en verwerkte de bloemen in haar eigen couture show, gebaseerd op de bloementuin van Dior.
Na de bezichtiging gingen wij in de tuinzaal met elkaar borduren. Ondertussen gezellig napratend over het gebodene en over onze eigen mooie borduurwerken. Ik ben zelf bezig met de blackwork randjes van Cliffside Stitches waar ik mijn eigen uitleg en draai aan geef.
Zo wij het museum binnenkwamen met de ooievaar, zo verlieten wij ook weer de plaats van happening. In het bushokje zagen wij op het doorzichtige dak allemaal grafisch vormgegeven ooievaars. We komen er 's Gravenhage mee binnen en we gaan er weer mee naar huis. Leuk!
Wat leuk, en nu jij oma gaat worden zie je overal ooievaars! ;)
BeantwoordenVerwijderenIk las er al wat van op enkele blogs, allemaal positief, dus wie weet ga ik ook nog. Wat fijn dat je oma gaat worden en zo leuk dat de ooievaars nu opvallen !
BeantwoordenVerwijderenVia jouw blog genieten we mee van deze tentoonstelling. Mijn zus is onlangs verhuisd naar Den Haag, dus wie weet kunnen we een bezoek aan haar combineren met al dit moois.
BeantwoordenVerwijderen