vrijdag 15 april 2022

Ter Apel, Easter mini, tulpen, poes en vogels en Markus Passion

In Ter Apel is een klooster en daar was ik nog nooit geweest. Hoog tijd om er eens een kijkje te nemen. Laatst op zondagmiddag gingen we er heen. 


Het klooster 'Domus Novae Lucis' [Huis van het nieuwe licht] bevindt zich in Noord oost Groningen in Ter Apel. Een dik uur sturen, maar dan zie je ook wat. Het eeuwenoude gebouw uit de 15e eeuw bevat nog oude elementen, maar ook nieuwe toegevoegde delen. Leuk om rond te lopen en te kijken. 

Mooie geborduurde gewaden

Bloemen op een tussendeur

Maria in de bijbehorende kerk

In de kruidentuin ook een voorjaarsbloeier

Mooi oud glas in lood

De ommuurde kruidentuin, nu nog in de wintertooi 

In zo'n nieuw gedeelte was een bijzondere tentoonstelling 'Tijd en eeuwigheid'. Poëzie in beeld en woord. Vooral de kunstwerken vond ik erg mooi. De kunstenares, Annita Smit - www.annitasmit.nl, maakt van oud papier prachtige werken. 

Papierkunst
Haar kunst bestaat uit bijzondere, ambachtelijk gecreëerde, twee- en driedimensionale objecten. Ze zijn gemaakt van allerlei soorten bestaand papier, van overbodig geworden encyclopedieën tot flinterdun bijbelpapier. Het oppervlak wordt bewerkt met onder andere inkt. 



Een prachtig uitstapje over oude gebaande paden op een mooie zondagmiddag. 

De Easter mini sample is reeds twee keer vervaardigd. Eentje in z'n geheel en eentje binnen een bijzonder kader. 



De tulpen zijn ook in wording. Ik heb de tulpen en haar bladeren met de naaimachine gestikt. Op de achterkant kun je dan mooi zien hoe de contouren zijn. Nu nog de verdere verwerking. Daar heb ik ook al een idee over. Wordt vervolgd.  



Sinds vorig jaar december hebben wij dak platanen in de tuin. De bedoeling is dat het uiteindelijk een bladerdak vormt boven de tuintafel en dat we daar beschut kunnen zitten. Maar ook nu hebben we er al veel plezier van. Wij hebben nestkastjes aan de muur hangen en daar nestelt een mezenpaar. Ze vliegen af en aan met materiaal voor het nestje in hun snaveltjes. Ze zitten dan op de takken om te kunnen binnenvliegen. Zichtbaar vanaf de tafel in huis. 



Onze poes vindt het ook erg interessant. Ze zit dan voor het raam en praat tegen de heen en weer vliegende vogeltjes. Dat heb ik nog nooit een kat zien doen. Welnu, onze Nuna doet het. 'Mimimimi' klinkt het regelmatig. Erg grappig. 

Deze foto maakte ik tijdens de generale repetitie

Nu zijn we bij de Paasdagen aanbeland. Vandaag, Goede Vrijdag, voeren we de Markus Passie uit in onze kerk met de muziekvereniging. Een bijzonder project waar we al tijden mee bezig zijn. Het is gestart in 2020, maar uitgesteld vanwege de pandemie. Gelukkig kan het nu uitgevoerd worden. De première hadden we vorige week in Zuidhorn en vanavond dus in Leek.  

Fijne paasdagen gewenst!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten