zaterdag 11 november 2023

Herfstvakantie deel 2

Dag 2 in de herfstvakantie brachten we door in Gouda. Deze stad kenden we alleen van horen zeggen. Van de kaarsen en van de pijpen. Op deze rustige zondagmorgen konden we mooi centraal parkeren in het pittoreske stadje, zodat we niet heel ver hoefden te lopen.

Van tevoren hadden we al bedacht dat we de kerk wilden bekijken en Museum Gouda. In onze overnachtingsplek hadden we echter gezien dat de Sint Jan alleen open is tijdens de kerkdienst. We waren aan de late kant, maar hadden geluk! De kerkdienst was een doopdienst en om 12 uur net afgelopen. We mochten in de langste kerk van Nederland.

Deze kerk is bijzonder omdat slimme mensen in de kerk bedacht hadden dat ze vooral de bijzondere kerkramen moesten beschermen. Alle ramen zijn eruit gehaald, verpakt in speciaal vervaardigde kisten en op diverse plaatsen in de regio opgeslagen. Ze zijn alle bewaard gebleven en na de oorlog weer verzameld en herplaatst. Zo is er in elke kerk wel iets bijzonders, in dit geval het verhaal over de ramen. Meer te lezen hierover en over de kerk, kijk daarvoor bij de volgende link:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebrandschilderde_glazen_in_de_Grote_of_Sint-Janskerk_in_Gouda


Mijn blik viel op een bijzonder raam met vlaggen daarop. Deze is gemaakt naar aanleiding van de bevrijding. Dit bevrijdingsglas is geplaatst in 1947. Ik hou van vlaggen en vlagvertoon en dit spreekt dan wel tot de verbeelding. Persoonlijk vind ik het mooi dat momenteel in Leek bij de kerk de vredesvlag hangt. 


We hebben behoefte aan vrede en niet aan oorlog en alle meningen die de hele wereld verdeeld. 

Na een bezoek aan deze bijzondere kerk, gingen we rondkijken bij het nabijgelegen Museum Gouda. Via een oude poort kom je in dit leuke museum. Kleinschalig met leuke tentoonstellingen. O.a. Gouds aardewerk met mooie objecten. Ook een aardige tentoonstelling van 'Koninklijke Kunst'. Veel ter gelegenheid van de huwelijksplechtigheid van Wilhelmina. Verbazingwekkend vonden we dat Otto Eerelman, bekend schilder van o.a. paarden en honden, hier een enorm schilderij van mocht maken. De meest prominente en bekende gasten moesten vooral goed in beeld komen. Wat een opdracht van zo'n grootste gebeurtenis. Hij gebruikte veel foto's van de bekenden om ze op het doek te zetten. Leuk om te zien. 




Een ander leuk object is de kunstkast, geschonken door de kunstkring Pulchri. Deze kast is bijzonder vanwege de openslaande deuren met alleraardigste schilderijtjes geplaatst achter een groot passe-partouts met diverse objecten op het grote boek, zoals ik de kast bekijk. Verschillende bladzijdes gevuld door bekende kunstenaars. Bijzonder leuk om te zien. 


Daarnaast vond ik het dan ook weer leuk om een schilderij te zien waarop een alledaags tafereel te zien is. Ook koninklijke kunst, want het hangt in paleis het Loo. Namelijk een huiselijke weergave van een moeder die pannenkoeken bakt voor haar kroost. Heerlijk! Het is geschilderd door Jozef Israëls in 1911. 

Hierna struinen we nog wat door het centrum van Gouda. We zien uiteraard het prachtige stadhuis en, tot onze verrassing, een Koreaans restaurantje. Gelukkig voor ons was het wel geopend!

We besluiten hier nog iets te eten, ter herinnering aan vorig jaar... Koreaans eten met chopsticks. Ook de menukaart is een herinnering aan vorig jaar. We eten rijstballetjes en dumplings. Lekker! Zo grappig dat je dan zo plotseling hier tegenaan loopt. 

Na dit bezoek keren we huiswaarts na een heel erg leuk weekendje weg, met bijzondere verrassingen, huiswaarts!  

2 opmerkingen:

  1. Ook wij bezochten Gouda eens als toerist-in-eigen-land en gelukkig konden we ook in de St Janskerk terecht. Een bijzonder gebouw, ik herinner me vooral de trapsgewijze opstelling rond de preekstoel. Verder viel de hoge waterstand erg op, waardoor je wel kon zien dat wie daar woont in het centrum soms last heeft van wateroverlast.

    BeantwoordenVerwijderen