zondag 29 oktober 2023

Museumbezoek in de herfstvakantie


We gingen naar Rotterdam in de vakantie. We hadden daar een boodschap en wat is er dan leuker om het nuttige met het aangename te verenigen? Ik wist dat er in het wereldmuseum een tentoonstelling was dat over het borduren ging. Dat was leuk om te gaan bekijken!

Zo rond het middaguur waren we in Rotterdam. Slecht weer was het, maar ach, wat maakt het uit, wij zitten droog in de auto. Nadat we daar de auto geparkeerd hadden gingen we verder met de tram richting het water. Over de Erasmusbrug kwamen we aan bij de Willemskade. Bij de Nieuwe Maas ligt het Wereldmuseum, het vroegere tropenmuseum. De wolkenpartijen zorgen wel voor een spectaculair uitzicht.




Op de eerste etage was de tentoonstelling 'Geen woorden maar draden'. Een tentoonstelling over borduren. Het laat zien hoe de mens een enorme verscheidenheid aan borduurwerk gecreëerd heeft. Hoe borduren onderdeel is van culturele expressie en identiteit. Hoe borduren onderdeel uitmaakt van mode en ook een taal is om verhalen te vertellen. 


De gebruikte materialen en technieken zijn eindeloos; van textiel tot allerlei verschillende andere materialen. De handen die al deze steken borduren behoren meestal toe aan vrouwen die anoniem gebleven zijn. Met onvoorstelbare  vaardigheid en creativiteit borduren zij om de wereld een beetje mooier te maken, verhalen te vertellen, te verklaren en tegen te spreken. En dit wereldwijd. 

Als je de tentoonstelling bekijkt maak je als het ware een reis over de wereld. De getoonde werken komen overal vandaan. Bijna 150 objecten waren er te bekijken en bewonderen. Middels enkele foto's laat ik enkele borduurwerken zien. 

Deze waaiers met ook geborduurde handvatten komen uit Indonesië. Dit soort waaiers zijn gebruikt door de elite en door bruidsparen.  


De motieven op de beugeltas, afkomstig uit Nederland, zijn geborduurd met verschillende steken. Het was een huwelijksgeschenk. 
De beurs met bloemmotieven en leren touwtjes met kralen is afkomstig uit China. De dames droegen de beurs aan een gordel of in de mouwen van de kleding. Het is gemaakt in 1807. 

Deze jas, vroeg 19e eeuw, is afkomstig uit Japan. De applicaties zijn met steken vast gezet op de blauwe stof. Te zien zijn o.a. de lotusbloemen.  

Deze gewatteerde winterkap is geborduurd in sashiko, nu een decoratieve steek, maar vroeger een hersteltechniek waarbij textiel over textiel werd geborduurd in een rijgsteek. Hiermee ging de werkkleding van de boeren en vissers langer mee. 

Uit Azië komt deze kindermuts. Borduren is altijd een belangrijke inkomstenbron geweest. 

Deze wanten zijn gemaakt van kariboehuid en geborduurd in kettingsteek. Ze komen uit Canada. 

In één van de bijzalen borduurwerken over het verwerken van persoonlijk leed. De oorlog komt vaak voorbij. Ik maakte hier geen foto's. Het raakte mij omdat ook hedentendage veel mensen getroffen worden door oorlogsleed. Veel borduursters verwerkten het op doek. 
O.a. hier een groot doek met borduursels over het grote bombardement in WO II in Rotterdam. 
O.a. een groot doek over het Jappenkamp met daarop o.a. 'kikkersoep... héérlijk!'. 
O.a. een doek uit Chili met daarop een gaarkeuken. 
O.a. een doek met daarop een tafereel uit WO I.

De tentoonstelling eindigt [of begint] met een werk van Alexandra Drenth. Zij maakte het in 2018. Deze bruidsjas is ontstaan vanuit de spontaniteit. Zij verwerkt gebruikte materialen en probeert zo duurzaam mogelijk te werken. Songteksten borduren is belangrijk,  ze spreken over de ervaringen in een vrouwenleven, mystieke ervaringen, soms een zoektocht. Zij vult dit aan met elementen van planten en bloemen. 
Het tentoongestelde werk is bedoeld als een omhelzing [jas/jurk] en maakt de toeschouwer bewust van de verbindingen in de natuur. 

Niet zo goed te zien, maar wel een bijzonder gewaad. 

Details op de jurk.

Prachtige spreuk die je meeneemt na een prachtige reis door borduurland wereldwijd.
Het refereert tevens aan de titel van het werk 'Never forget those beautiful days'. 
Van Aleandra Drenth. 
Het stuurt je in ieder geval ook hoopvol naar huis! 

We hadden besloten om in de buurt te overnachten. We zijn ter plaatse en het is ook leuk om er een echt uitje van te maken. In een sfeervolle B&B gingen we overnachten in een klein dorpje. Gezellig en leuk! Bovendien hebben we dan nog een dag om iets leuks te doen in Zuid Holland. 

2 opmerkingen:

  1. Wel een behoorlijke reis! Ik kan me voorstellen dat jullie een nachtje overbleven.
    Van jouw beelden van de borduurtentoonstelling heb ik genoten, wat een pracht! Dankjewel

    BeantwoordenVerwijderen