donderdag 25 april 2024

Tentoonstelling en bloemen, planten en Tuinfleur

Zo nu en dan gaan we struinen door de stad Groningen. Even gezellig door de straten en over de markt wandelen. Ook onlangs deden we dat en we kwamen langs de Der Aa-Kerk. Plotseling herinnerde ik mij dat ik over een tentoonstelling gelezen had in deze kerk. We besloten een kijkje te nemen.

We bezochten de kunstwerken van de Braziliaans Janaina Mello Landini. Deze zijn herkenbaar door het materiaal dat ze gebruikt; touw, garen en textiel. De titel is 'Ciclotrama', een reeks werken gebaseerd op structuren en netwerken. Alhoewel de werken organisch lijken spelen wiskunde, oneindigheid en architectuur een grote rol in de werken. Het begint met een klein centrum, een basis en van daaruit ontwikkelt het werk zich. Het vertakt zich als het ware. 

Mooi en boeiend om te zien hoe het kunstwerk zich vanuit een klein middelpunt uitspreidt en verspreid.


Eigenlijk net als de natuur. Het begin is een klein zaadje of bolletje en hoe groots kan iets worden. 
Ook ter plekke in de kerk maakte ze, samen met studenten, een kunstwerk in het hoogkoor. 

Ook mijn DJvvG ontwikkelt zich verder en verder. Ik wilde een vakje vullen met een tulp. De bloem die ontstaat uit een bol, groeit en bloeit in het voorjaar. Deze tijd dus. Ik borduur het in het voorjaar, wat is er dan leuker om het met een tulpmotief te vullen? 

Ik had twee leuke patroontjes gevonden die pasten in het vakje. Ik besloot ze te combineren en maakte er zo mijn eigen versie van. 




Tulpen waren er ook te zien in 'Tuinfleur', een bezoektuin in Oostwold. Ik wilde hier ook graag heen omdat hier mooie sculpturen te zien zijn. Afgelopen zondag vonden we de tijd om daar een kijkje te gaan nemen. 

Het was koud, maar goed weer om rond te wandelen in de diepe tuin met 12 tuinkamers. Het geheel wordt omlijst met 3,5 kilometer beukenhaag. Steeds weer verrassend wat je kunt zien in de volgende kamer. 








Ook de sculpturen van Peter Scheedler zijn van cortenstaal, organisch, mooi om te zien en geheel passend bij en in de tuin.  

Bol

Aronskelk


Ik kiekte nog twee objecten tijdens ons bezoek. Een mooi glas in loodraam en een bankje met een mooie uitsparing. 



Een heerlijk uitje zo op een zondag in april. 

En weer verder met de het borduurwerk. Er komen nog twee vakjes met tulpen binnen het patroon van de DJ. 

zondag 14 april 2024

60, Rood/Wit en Vrolijk voorjaar

Mijn broer werd 60 jaar en hij kreeg van ons, als broers en zussen, een vogelhokje voor buiten. Nu is het dan leuk om er iets bij te bedenken en deze keer stuurde ik iedereen een vogeltjessjabloon om iets van te maken en er iets op te schrijven. Dan is het altijd weer leuk om te zien hoe iedereen dat op eigen wijze invult. Dit was mijn vogeltje. Natuurlijk met iets geborduurd erop. De andere vogeltjes waren ook erg leuk en we maakten ze aan een tak die we met het vogelhokje cadeau gaven.


De paaseieren zijn weer voor een jaartje opgeruimd en dan krijgen andere spulletjes weer even de aandacht. Op mijn mooie theekastje staat nu rood/wit. Nee, niet van AJAX, want ik hou totaal niet van voetbal. Maar rood/wit is het wel. 

Het voorjaar is nu volledig aanwezig en alles groeit en bloeit. Ook de tulpen. Ik vond een leuk patroontje en het borduurwerkje geef ik nu de naam;

VROLIJK VOORJAAR

Spannend wordt het wel met alle agressie in de hele wereld. De natuur trekt zich daar niets van aan, behalve de klimaatverandering die vindt ook plaats. Maar de groene blaadjes komen tevoorschijn en de tulpen fleuren de tuinen op en de vazen worden ermee gevuld.  

maandag 8 april 2024

Leuk zondagproject voordat....

Al geruime tijd had ik een paasproject in voorbereiding. Ik wilde ecoprinten op eieren met natuurlijke materialen. Wat had ik hiervoor nodig? O.a. uienschillen, lege eieren, walnootdoppen, bloemen en blaadjes en kousjes. Ik had al twee ganzeneieren, maar wilde er nog twee kippeneieren bij. Deze heb ik uitgeblazen en schoongemaakt. 
eieren 👍

Onlangs had ik dus bosanemonen geplukt in het bos en deze heb ik gedroogd onder een stapel boeken. Na een aantal dagen is dat ook klaar. 
gedroogde bosanemonen 👍


Vaak wordt er voor de maaltijd gekookt met uien, zowel rode als gele. Meestal gaan de schillen in de groenafvalbak, maar nu bewaarde ik ze. Op een gegeven moment heb je er genoeg.
uienschillen 👍

Zo rond de paasdagen koop ik naast chocolade eitjes, ook altijd een zak met walnoten. Na pasen is de inhoud van de walnoten opgegeven. Ik bewaarde de doppen voor mijn project. 
walnootdoppen 👍

Kousenvoetjes had ik nog dus dat was ook klaar. Alle ingrediënten waren aanwezig. Op zondagmorgen ben ik aan de slag gegaan. Eerst alles klaarzetten en leggen.

Ik had ergens gelezen dat je de bloemige attributen met eiwit op de het ei kon bevestigen. Als een soort plaksel zeg maar. Met een geleend schilderskwastje van mijn man. Dit heb ik gedaan en nadat het erop zat heb ik de eieren in een kousje gedaan en afgebonden. 




Bij de kringloopwinkel [lang leve de kringloopwinkel] kocht ik al eens een oud klein pannetje om zulke dingen te kunnen doen. Ik vulde hem met gekookt water en als eerste de uienschillen erbij met een scheut azijn. Hierna deed ik de eieren erbij en liet ik het geheel ongeveer anderhalf uur zachtjes koken. Het rook een beetje naar uiensoep 😄.


Na deze shift was het tijd voor hetzelfde procedé, maar dan met de walnootdoppen. 


Ik liet de eieren afkoelen en ontdeed ze van de kousjes en van de blaadjes. Het resultaat is verbluffend leuk! 


Ik moet de eieren nog even aflakken en dan is er weer iets bij de verzameling zelfgemaakte eieren. 


Gekleurde eieren met print, gekookt in uienschillen 👍


Gekleurde eieren met print, gekookt in walnootdoppen 
👍

Dat was een leuke bezigheid zo op de zondagmorgen. Je moet altijd afwachten hoe zoiets uitpakt, maar ik ben super tevreden over het resultaat!

Toen ik op dezelfde dag met de voorbereidingen van het avondeten aan de slag ging, sneed ik mezelf in de duim. Een beste jaap in de top van de duim. Genoeg om het te laten hechten bij de SEH. Een mooi verband erom en nu laten helen. Na een gelukkig goede nachtrust zit de duim nog goed ingepakt. Om het kloppen tegen te gaan zit ik nu regelmatig met de duim omhoog 👍. 
Houd de moed er maar in, het zal weer beter worden. Dat is mij ten minste verzekerd door de behandelend arts. Heel toevallig had ze zelf ook een klein stukje ingesneden in haar eigen vinger. Hoe toevallig is dat?

donderdag 4 april 2024

Pasen, eieren, porseleinkoorts en DJvvG

In aanloop naar Pasen zocht en vond ik een aantal leuke paaseieren, beschilderd met bloemen. Prachtige kleine kunstwerkjes zijn het!


In Leeuwarden heerst 'porseleinkoorts' in het Keramiekmuseum Princessehof. Koorts vanwege de hype die in de loop van de 18e eeuw in Europa ontstond. Geënt op twee iconische historische figuren, keurvorst van Saksen, Augustus de Sterke én Madame de Pompadour, maîtresse van Lodewijk XV beschermvrouwe van de de porseleinfabriek in Frankrijk. 



Dat de koorts hoog opgelopen is was goed te zien aan het tentoongestelde. Bizarre porseleinen voorwerpen. Niet allen voor het gebruik, maar ook voor de leuk. Het meer kon soms niet voller zijn. De keurvorst kocht zoveel objecten dat het tentoongesteld werd in 18 kamers in een kasteel. Hoe bizar en extravagant. 

De epidemie spreidde zich uit over Europa en waar de voorwerpen eerst nog gebaseerd zijn op de Japanse en Chinese ontwerpen, ontwikkelde de Europese vaklieden langzamerhand de Europese porseleinkunst. 

Een interessante en boeiende lijn door de ontdekkingen was zichtbaar. Leuk om te zien. Aan de hand van enkele [voor mij] highlights laat ik iets zien, middels foto's. Zoals Erik Dijkstra soms meldt bij 'Per seconde wijzer' vertel ik er ook iets bij. 😉

En enorme vaas bedekt met allemaal mini bloemetjes

Beeld in de vorm van een kat. Toegeschreven aan de beroemde ontwerper Johann Gottlieb Kirchner

Twee beelden, onderdeel van een tafelschikking met figuren in traditionele kledij uit de Russische regio. Porseleinfabriek Gardner in Moskou. 


Een beeld van een ketellapper rijk bedekt met vele bloemen. Een onderwerp dat je toch niet snel zou kiezen. 

Bloemen werden nagemaakt en konden op tafel worden gelegd. Ze werden besprenkeld met parfum zodat ze een heerlijke geur verspreiden. 

Een bloemengieter voor de dames om de bloemperken mee te kunnen begieten. Het onderhoud van de tuinen werd natuurlijk gedaan door de vele tuinmannen die in dienst waren. 

In de museumwinkel ten slotte nog een groot paasei dat ik natuurlijk op 2e Paasdag even op de foto zette. Gewoon omdat het leuk is. 


Na alle paaseieren was het wel weer even tijd voor wat ander borduurwerk. De DJvvG [=Dear Jane versie van Gonda] werd weer ter hand genomen. Helaas moest ik na bijna een blokje te hebben gevuld constateren dat ik het vakje [zelfs 5 stuks] met een kruisje te weinig breed had gemaakt. O jee, nou ja uithalen dan maar weer. Gelukkig is het vrij snel opgelost, maar leuk was wel even anders. 



Tijdens het borduren krijg ik bezoek van Lodewijk. Een lekker plekje op het borduurwerk lijkt hij te denken. Na enkele foto's heb ik hem er toch maar weer van verwijderd. 



Gelukkig kan ik weer verder met de vele steekjes die nog te zetten zijn. Zo afwisselend met ander borduurwerk is het prima te doen. En zo nu en dan geef ik een eigen draai aan het patroontje. Het is ook voor een groot deel van mij, dan moet dat ook zichtbaar worden.