In aanloop naar Pasen zocht en vond ik een aantal leuke paaseieren, beschilderd met bloemen. Prachtige kleine kunstwerkjes zijn het!
In Leeuwarden heerst 'porseleinkoorts' in het Keramiekmuseum Princessehof. Koorts vanwege de hype die in de loop van de 18e eeuw in Europa ontstond. Geënt op twee iconische historische figuren, keurvorst van Saksen, Augustus de Sterke én Madame de Pompadour, maîtresse van Lodewijk XV beschermvrouwe van de de porseleinfabriek in Frankrijk.
Dat de koorts hoog opgelopen is was goed te zien aan het tentoongestelde. Bizarre porseleinen voorwerpen. Niet allen voor het gebruik, maar ook voor de leuk. Het meer kon soms niet voller zijn. De keurvorst kocht zoveel objecten dat het tentoongesteld werd in 18 kamers in een kasteel. Hoe bizar en extravagant.
De epidemie spreidde zich uit over Europa en waar de voorwerpen eerst nog gebaseerd zijn op de Japanse en Chinese ontwerpen, ontwikkelde de Europese vaklieden langzamerhand de Europese porseleinkunst.
Een interessante en boeiende lijn door de ontdekkingen was zichtbaar. Leuk om te zien. Aan de hand van enkele [voor mij] highlights laat ik iets zien, middels foto's. Zoals Erik Dijkstra soms meldt bij 'Per seconde wijzer' vertel ik er ook iets bij. 😉
En enorme vaas bedekt met allemaal mini bloemetjes |
Beeld in de vorm van een kat. Toegeschreven aan de beroemde ontwerper Johann Gottlieb Kirchner |
Twee beelden, onderdeel van een tafelschikking met figuren in traditionele kledij uit de Russische regio. Porseleinfabriek Gardner in Moskou. |
Een beeld van een ketellapper rijk bedekt met vele bloemen. Een onderwerp dat je toch niet snel zou kiezen. |
Bloemen werden nagemaakt en konden op tafel worden gelegd. Ze werden besprenkeld met parfum zodat ze een heerlijke geur verspreiden. |
Een bloemengieter voor de dames om de bloemperken mee te kunnen begieten. Het onderhoud van de tuinen werd natuurlijk gedaan door de vele tuinmannen die in dienst waren. |
Na alle paaseieren was het wel weer even tijd voor wat ander borduurwerk. De DJvvG [=Dear Jane versie van Gonda] werd weer ter hand genomen. Helaas moest ik na bijna een blokje te hebben gevuld constateren dat ik het vakje [zelfs 5 stuks] met een kruisje te weinig breed had gemaakt. O jee, nou ja uithalen dan maar weer. Gelukkig is het vrij snel opgelost, maar leuk was wel even anders.
Tijdens het borduren krijg ik bezoek van Lodewijk. Een lekker plekje op het borduurwerk lijkt hij te denken. Na enkele foto's heb ik hem er toch maar weer van verwijderd.
Gelukkig kan ik weer verder met de vele steekjes die nog te zetten zijn. Zo afwisselend met ander borduurwerk is het prima te doen. En zo nu en dan geef ik een eigen draai aan het patroontje. Het is ook voor een groot deel van mij, dan moet dat ook zichtbaar worden.
Het lijkt me een mooie tentoonstelling om te zien, al zou ik dat porselein echt niet in huis willen. Voor je borduurwerk heb je een hoop doorzettingsvermogen nodig. Zo te zien heb je al veel gedaan!
BeantwoordenVerwijderen