zondag 14 juli 2024

Een weekend vol muziek

Afgelopen vrijdag is er in Leek bijna 40 mm regen gevallen. Ik ben dan ook 2x drijfnat geworden vanwege het fietsen door de regen naar en van Roden. Soms heb je dat in de zomer.

Ook op de zaterdag vielen er nog fikse buien. Wij hadden een mooie binnen activiteit in Leeuwarden. We waren daar in de Grote of Jacobijnerkerk. Een prachtig gebouw met één van de mooist klinkende barokorgels in ons land. En juist vanwege dat orgel waren we daar. 

Met ons bedrijf hadden we vorig jaar cd opnames van de gebroeders de Jong met Mendelssohn in de hoofdrol. Deze cd werd op deze dag gepresenteerd met een mooi orgelconcert. Juist dit orgel is heel geschikt voor vierhandige en viervoetige bespeling. Omdat het ook zo goed past bij deze muziek. Met een leuk samengesteld programma geënt op de cd, was het genieten in optima forma!

Het orgel zag er prachtig uit. Met de restauratie [1972-1977] werd het Müller orgel teruggebracht in originele staat. Het dateert uit de jaren 1725 - 1727. Vooral de bekroning boven bestaande uit drie beelden die voorstellen geloof [met bijbel], hoop [met anker] en liefde [met kinderen] en de twee bazuinende engelen spraken wel tot mijn verbeelding. 


Nadien struinde ik nog wat door de kerk. Mijn oog viel op een afbeelding van het voormalige grafmonument van Willem Lodewijk, 'Us heit' die overleed in 1620. Hij was graaf van Nassau Dillenbrug en stadhouder van Friesland en kreeg als bijnaam Us Heit = Onze Vader. Een kerk boordevol historie!


Ook was er een expositie van de Friese landschapsschilder Dirk Beintema. Hij schildert overwegend Friese landschappen in vrolijke primaire kleuren. Grappig vond ik dan wel weer dat er ook een schilderij hing van het kerkje van Oostum in Groningen. Vandaar dat ik er even een foto van gemaakt heb. Het zou goed gepast hebben bij de Kloeke Kerken van de Ploeg schilders in Ezinge, waar ik in december 2023 was. 

Een ander kerkje zag ik in Slochteren waar we op zondag waren. Zo tussen het groen door.
In deze plaats, bekend van de Fraeylemaborg, waren we om te luisteren naar saxofoonmuziek. 



Sinds anderhalf jaar heeft manlief een aantal saxofoonkwartetten in Hoogezand en vandaag was er een intiem concert bij één van de blazers van het, voor deze gelegenheid samengestelde, saxofoonensemble. 


Middenin de natuur mochten wij genieten van weer een heel andere stijl van muziek,  saxofoonmuziek. Ook daar was het genieten van leuke en gevarieerde muziek.
Na afloop een gezellig samenzijn met de door onszelf meegebrachte hapjes en drankjes. 

Kortom een weekend vol heerlijke muziek. Morgen hebben we weer een gezellige bee in Oostwold waar we weer heerlijk kunnen freubelen, bijpraten en genieten van elkaars bezigheden! Zo is er alle dagen wel iets te beleven. Heerlijke toch! 

1 opmerking: