vrijdag 17 mei 2024

Rondfietsen door het Limburgse land → DAG 2

Op zondag was het weer ook geweldig mooi. Heerlijk warm, zwoel windje, aangename temperatuur. Uitermate geschikt voor een fietstocht. 

Zoals altijd fietsen we met de knooppunten. Op een geschikte plek parkeren we de auto en vanaf dat punt gaan we 40 kilometer fietsen. Onderweg kom je van alles tegen.

Als je tegenwoordig een plaats binnenrijdt, zie je vaak een kunstwerk op de rotonde. Meestal iets wat met deze plaats te maken heeft. Op deze rotonde een kunstig kantwerk, dat uiteraard met de Kantfabriek te maken heeft. 
We fietsten langs de Maas. Zo nu en dan steek je deze over met een pontje. 
De tocht voert ons verder via de bekende tuinen van Arcen en een vrouwfiguur van cortenstaal waarvan ik de betekenis niet weet. 


Zo nu en dan hebben we ook een pitstop. Deze keer bij Huys Kaldenbroeck [uit de 14e eeuw] bij Lottum. Een oud huis dat tegenwoordig als vakantiehuis te boek staat. Bij het huis in de boerderij verkoop van producten uit Nepal, een sfeervolle eetgelegenheid en een stille tuin. In de shop zag ik een leuk gordijn gehaakt van touw. 
In de stille tuin zag ik mooie bloemen en hoorde ik een koekkoek. 
Een stukje verder zagen we in het landschap grote veeschuren met varkensteelt. Het beeld bij de ingang vond ik wel grappig. 

Naast heel veel mooie plekjes kom je ook op verschillende plekken kapelletjes tegen. Ik zette er twee, met een speciale betekenis, op de foto. 


De eerste is de zogenaamde Annakapel. Deze is gebouwd rond 1700 en is gesitueerd bij het zogenaamde Hoogwaterhuis. Dit huis diende als toevluchtsoord voor mensen en vee bij watersnood. Het huis en de kapel staan, uiteraard zou ik zeggen, op een hoog punt. 


De tweede kapel, de Sint Luciakapel, is in 1782 gebouwd naar aanleiding van een dysenterie epidemie in Horst. Zij werd toegewijd aan de heilige Lucia en Rochus. Het gebouwtje is een stille getuige van onnoemlijk veel leed, dat de besmettelijke ziekte in Horst heeft teweeggebracht.

Boven de opening staat een tekst geschreven;'

        'H. Lucya patrones voor den bloetloop Bidt voor ons'.

        'Les V Maria Door UWen angst en benoUtheyt groot
        VerLeent ons bLytsChap In onsen Lesten noot'.

        'H. Rochus patroon voor de besmettelyke pest Bidt voor ons'. 

Wel dramatisch allemaal. Een heel andere tijd als de onze.
Wat ik dan ook nog wel weer grappig vind is dat huisnummer 59 op het bidhuisje staat. Het maakt dus onderdeel uit van de straat waar het staat. 

De kapelletjes worden ook wel monumentjes van vroomheid genoemd. Het is al wel weer duidelijk! De fietstocht was erg leuk en voerde ons langs leuke plekjes, door het bos, over water en onbekende plaatsen. Wel zagen we onderweg nog veel ondergelopen landerijen en bossen. De gastvrouw vertelde ons dat er heel veel regen gevallen was en dat ze weer in afwachting waren van veel neerslag. Dus een natte bedoening. Wij zaten hoog en droog op de fiets en tijdens onze aanwezigheid hadden we er geen last van. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten