Op de eerste etage was de tentoonstelling 'Geen woorden maar draden'. Een tentoonstelling over borduren. Het laat zien hoe de mens een enorme verscheidenheid aan borduurwerk gecreëerd heeft. Hoe borduren onderdeel is van culturele expressie en identiteit. Hoe borduren onderdeel uitmaakt van mode en ook een taal is om verhalen te vertellen.
De gebruikte materialen en technieken zijn eindeloos; van textiel tot allerlei verschillende andere materialen. De handen die al deze steken borduren behoren meestal toe aan vrouwen die anoniem gebleven zijn. Met onvoorstelbare vaardigheid en creativiteit borduren zij om de wereld een beetje mooier te maken, verhalen te vertellen, te verklaren en tegen te spreken. En dit wereldwijd.
Als je de tentoonstelling bekijkt maak je als het ware een reis over de wereld. De getoonde werken komen overal vandaan. Bijna 150 objecten waren er te bekijken en bewonderen. Middels enkele foto's laat ik enkele borduurwerken zien.
Deze waaiers met ook geborduurde handvatten komen uit Indonesië. Dit soort waaiers zijn gebruikt door de elite en door bruidsparen.
Deze jas, vroeg 19e eeuw, is afkomstig uit Japan. De applicaties zijn met steken vast gezet op de blauwe stof. Te zien zijn o.a. de lotusbloemen. |
Uit Azië komt deze kindermuts. Borduren is altijd een belangrijke inkomstenbron geweest. |
Niet zo goed te zien, maar wel een bijzonder gewaad. |
Details op de jurk. |