maandag 8 januari 2024

Weerbericht en vakantie in Denemarken

Het nieuwe jaar begon prachtig. Met een heerlijke week weg in Denemarken. We hadden een huisje in Midden-Jutland in het bijna noorden van dit mooie land.

We arriveerden op 30 december en vierden hier de jaarwisseling. Het weer is druilerig, regenachtig en storm Hank laat van zich horen. Dit luidde een weersverandering in. Op dinsdag daalde de temperatuur [het lijkt wel een weerbericht ðŸ˜…] het begon te sneeuwen. Op woensdag was de temperatuur nog meer gedaald en lag er een behoorlijk pak sneeuw.


Met ijsbloemen op de ramen

Het werd steeds kouder en de gevoelstemperatuur was op een gegeven moment -15 graden. Gelukkig hadden we een heerlijke houtkachel in het huisje en deze hield ons heerlijk warm. 

Ondanks het weer trekken wij er op uit. De nieuwe omgeving verkennen. Het glooiende winterse landschap zorgde wel voor uitdagingen, maar dat is geen belemmering om eropuit te gaan. Het landschap wordt tevens gekenmerkt door de vele witte kerkjes die overal te zien zijn. 

Naar aanleiding van een aantal foto's wil ik een kleine bloemlezing geven van onze fijne vakantie. 


Middenin het centrum van Holstebro is een prachtig verlichte kerstbal

Boven de winkelstraat mooie kerstversiering

Hier moet je zijn voor een nieuwe bril


Bij een interieurwinkel waren prachtige kerstserviezen. Ik zag o.a. deze beker met een tuba erop. Ik wilde hem wel kopen, maar 80 euro voor een beker is mij echt te veel. 


Nykobing was mooi om te bezoeken. Ik zag hier een beeld van een bootje. Dat deed me denken aan vroeger. Wij kregen om de beurt een kalenderblaadje en daar kon je dan een bootje van vouwen. De kerk was prachtig met een mooi rijk versierd plafond. De putdeksels hebben ook altijd mijn aandacht. Hier o.a. met een vogel erop. Waarschijnlijk zit dit in het stadswapen. De zon scheen en dan ziet alles er heel anders uit. 

We aten hier deze  AE bleskiver, een Deense delicatesse die in deze tijd gegeten wordt. Een mengel van oliebol/poffertje dat wordt gegeten met aardbeiensaus. Lekkere lekkernij. 

In Agger aan de kust zagen we vissersvrouw Mary met kind en hond uitkijken over de Noordzeekust. Zij staat symbool voor de spanning die samenhangt met het leven aan de kust van de zee. 

In Viborg kerstversiering in de winkelstraten

In Skive mooi versierde gebouwen met daarvoor een skojtebanen waarop heerlijk geschaatst kan worden.

Elke kathedraal heeft een verhaal. Ook de dom in Viborg. Het plafond in het midden van de kerk is volledig bedekt met fresco's. Zo bijzonder om te zien!

De plafonds van de zijgangen zijn mooi beschilderd met bekende kerstkleuren. 

De verlichting is ook bijzonder. Veel engelen met hanglampen. 

Hier een fresco met de geboorte van het kerstkind. Mooi passend in deze tijd. Naast de fresco's staan de schrijvers van de boeken van de bijbel. Hier Nahum en Habakuk. 

Na de jaarwisseling wil ik ook nog een randje laten zien dat ik maakte in 2023. Dit sterrenrandje is weer voor op een gastendoekje. Ik borduur nog wat verder aan een nieuw randje met kerstballen, maar dat is nog in wording. 


Na leuke tochten, gespeelde spelletjes Auztralia en Ticket to ride, lekker eten en gezellig samenzijn wordt de terugreis weer aanvaard op zaterdag. 


Onderweg hebben we ook weer te maken met heftige sneeuwbuien maar alles verloopt voorspoedig en 's avonds kunnen we onze poezen weer begroeten. Ook hier ligt er sneeuw, dus nog even een voortzetting van het winterse gevoel. 
Weer terug en gereed voor nieuwe avonturen in 2024! 

1 opmerking: