Zo nu en dan hebben we een uitje met de vier gezusters! Zo ook gisteren, vrijdag 17 januari. De bestemming was o.a. het Fries Museum in Leeuwarden. Een prachtig museum met een mooie tentoonstelling 'Ja ik wil'.
Zo rond het middaguur waren we in de hoofdstad van Friesland. Eerst samen lunchen in een mooi oud restaurant, 'de Walrus'. Gezellig eten en praten.
Na de lunch stond het museumbezoek gepland. Het was druk en er waren vooral veel vrouwen! Het 'Say yes to the dress' gevoel, kwam meteen boven. Een tv programma over aanstaande bruiden die met hun gevolg een trouwjurk kopen in een bruidsmodezaak. Ook dacht ik meteen aan mijn eigen jurk die door mijn moeder genaaid is en aan het tijdschrift 'Bruid en bruidegom' waarvan ik het eerste nummer nog bewaard heb. Het tijdschrift, met veel feitjes en weetjes over trouwjurken en alles wat met een trouwerij te maken heeft. Het magazine bestaat nog steeds!
De tentoonstelling startte met een oude trouwjurk en zo liep er een tijdlijn door de hele expositie. Met interessante weetjes en feiten van vroeger en nu. Naast details over de jurk; van welke stof deze gemaakt was, waar de jurk vandaan kwam en uit welk jaar deze komt, stond er ook bij elke jurk een tekstje wie de bruid was, met wie ze getrouwd was en de verdere levensloop van het paar. Soms ook met foto van het paar en soms ook met bizarre wetenswaardigheden.
Heel veel trouwjurken waren er te zien. Zoveel, dat ik er een paar op de foto gezet heb.
Trouwkostuum van Isabella Stinstra uit 1782 van zijde en linnen |
Trouwjurk van wol en biljartlaken uit 1947. Een zwart wollen jurkje van oma wordt met het groen van het biljartlaken, omgetoverd tot bruidsjurk. Opa's hoed wordt vermaakt tot bijpassende hoedje. |
Tweedelige trouwjapon in 1896 gedragen. Vaak werden japonnen vermaakt tot een jurk die je nog in het gewone dagelijkse leven kon dragen, maar door de 'schapenboutmouwen' was dit nauwelijks geschikt. |
Onderdeel van het geheel was in een zaal een nagebootst atelier van Claes Iversen, een in Nederland wonende ontwerper van Deense afkomst. Dit was leuk om te zien en te bekijken omdat je, het hele proces van hoe een jurk tot stand komt, kon zien. Het ontwerp, de patroondelen, de proeflapjes met steekjes en of kraaltjes, de stoffen en het uiteindelijke resultaat. Mooi om te zien.
In dezelfde ruimte kon je ook van houten onderdelen zelf een japon maken en dan een foto maken. Dat doen we uiteraard ook als zuskes. Met dit resultaat.
In de laatste ruimte de meer hedendaagse trouwjurk en ontwerpen van befaamde couturiers. Een trouwjurk van o.a. Vanessa [Conny van Breukhoven], Anouk, en als slotstuk DE JURK van MAXIMA.
Ook in deze ruimte de trouwjurk van Zeeman [2016], te koop voor € 29,95.
Ten slotte laat ik nog de voor mij een mooie ...
... én de allermooiste jurk van Frans Govers zien!
Met het hoofd vol van alle jurken en informatie keerden we huiswaarts. Een leuk en boeiend bezoek mét leuk gezelschap!
Het antwoord op de gestelde vraag bovenaan dit bericht is volmondig:
Mooie tentoonstelling en mooie foto's van jullie vieren.
BeantwoordenVerwijderenOeh, wat leuk! Gezellig zussendagje!
BeantwoordenVerwijderen