zondag 22 oktober 2017

Borduurlint voor de vrede

In april kwam Mayken Geersing van Museum Pakhuis uit Leeuwarden bij de Merkwaardigdag in Nijkerk. Zij had allemaal pakketjes bij zich met daarbij de vraag; "Wie borduurt er mee aan het lint voor de vrede?". Dat leek me wel wat en ik nam een stukje a├»dastof mee en na wat googlelen op het woord "VREDE", wist ik al snel wat er op mijn stukje band zou komen. 
Ik zocht en vond drie patroontjes die allen met het thema te maken had. Na even puzzelen begon ik met de zijkantjes en zocht ik de te gebruiken kleuren uit. 
Als eerste borduurde ik de vingers met het algemene vredesteken. Groen, de kleur van de hoop, met rode strepen als de kleur van het bloed. Vervolgens borduurde ik het witte sneeuwklokje; wit = reinheid en het bloemetje als teken van verwachting en hoop. Hierna de cirkel met het internationale teken "Peace" met groene [hoop] en rode [liefde] bloemen en symbolen. Als laatste bedacht ik dat ik het morseteken "v" wilde verwerken. Dit baseerde ik op de Vijfde van Beethoven. Dit werd vaak gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Ik vind het altijd leuk om een stukje muziek te verwerken en dit paste voor mij precies bij het lint van de vrede.  
Het is de bedoeling dat er veel stukjes lint richting Leeuwarden gaan en op de Facebookpagina is te zien dat er al diverse uitvoeringen komen voor het borduurlint voor de vrede. E.e.a. wordt in 2018 tentoongesteld in het museum van Mayken. Leeuwarden is dan culturele hoofdstad van Europa. Op 2 mei 2018 wordt het gehele lint onthuld en is dan te zien in het Museum Pakhuis, Harlingerstraatweg 2b in Leeuwarden. 

1 opmerking:

  1. Wat een leuk initiatief, het borrelt en bruist al volop m.b.t. Leeuwarden cultuur hoofdstad 2018! Prachtige symbolen heb je in jouw lint verwerkt! groetjes, Conny

    BeantwoordenVerwijderen