maandag 16 september 2024

Popkegoed

Afgelopen zaterdag ben ik naar de Cazemierboerderij in Tolbert geweest. Omdat ik toch in de babystemming ben, was daar een leuke expositie die ik wilde bezoeken.



In de gang van de boerderij hingen allemaal geboortekaartjes. Voornamelijk uit de 20e eeuw. Eerder werd de geboorte aangekondigd met een geboortebrief. De traditie van het kaartje is ontstaan na de geboorte van prinses Juliana in 1909. Eerst vooral weggelegd voor de elite in verband met de drukkosten. Na 1940 werd het meer algemeen om een geboortekaartje te sturen.
De meest grappige vond ik wel de verzameling kaartjes van de medewerkers van de Cazemierboerderij, want dat stond er nl. bij vermeldt.

In twee kamers en op de bovenste etage allerlei zaken die met de  popkes te maken hebben. Van oorsprong een Friese betekenis. In het Westerkwartier spraken/spreken wij over 'lutje pôtje' en dat is Gronings voor baby. 

Van alles was er te zien. Hieronder een kleine bloemlezing. 




Op de zolder nog veel meer moois!

Lakentje met geborduurde 😻😻

Gebreide jurkjes



Een prachtige doopjurk uit 1900

Dit bracht mij uiteraard bij mijn eigen kinderen. Door de jaren heen heb ik alles bewaard. Zo ook het dooppak dat ik zelf gemaakt heb voor mijn kinderen. Mét een leuk label erin.



Dierbare herinneringen komen boven! 

dinsdag 10 september 2024

Fietsronde en schoollapje

Afgelopen zondag was het prachtig fietsweer en mijn DH zette een knooppuntentocht uit rond de plaats Assen. We hebben daar nog niet vaak gefietst en dan is het leuk om te zien waar je terecht komt. De start was bij hotel Van der Valk. Dit is praktisch vanwege het parkeren van de auto.

De route leidde ons langs het enorme TT terrein, langs het militaire schietterrein en diverse natuurgebieden.  Zo allemaal rond de Drentse hoofdstad Assen. 

De totale lengte was 39 kilometer. Nog net even nagenieten van de mooie tocht en het prachtige weer!

Drie paddenstoelen
Heide op het Hijkerveld
Een jongetje dat uitkijkt op Speelstad Oranje in de gelijknamige plaats
Een zonnig bospad bij de Baggelplas
Een enorme zuil bij het TT terrein
Een gedeelte van de route leidde langs een historisch TT fietsroute

Ondertussen ben ik weer aan het werk. Heel Roden is in de ban van de komende rodermarkt en de rodermarktparade. Bij school zijn de ouders druk met de parade en dan vooral met de rodermarktwagen. Dit jaar is het thema 'Beleven en Genieten'. Ook is het dit jaar dat het voor de 60e keer dat het georganiseerd wordt. 

Een aantal dames waren op het plein bezig om gebreide lapjes aan elkaar te zetten. Ook lag er nog een bol wol en ik vroeg wat ze daarmee wilden. Deze was over en ze vroegen of ik er nog een lapje van wilde breien. Leuk even een lapje breien. De keuze van hoe het eruit zou zien was geheel aan mij. Ik nam de bol mee en startte met het lapje. Het moest wel snel klaar  zijn want het moment van happening is al het volgende weekend. 

Ik had meteen al wel een idee van hoe ik het wilde gaan doen. Ik vind breien ook erg leuk werk maar heb meestal geen bestemming. Pennen erbij gezocht en aan de slag. 

Ik had in ieder geval bedacht dat de "H" van de "H"oeksteen er op moest staan. Dus dat had ik al getekend in patroon. 


Al doende kom je op ideeën en het projectje vorderde gestaag gedurende zondag en maandag. Van alle randen maakte ik een collage. 

Rechtsonder de 'H'
Linksonder een blokjespatroon voor de tegels van schoolplein, de hokjes waarin je gaat rekenen en voor het hinkelblok
Daarboven een motief met ronde gaatjes dat staat voor de ballen die gebruikt worden op het schoolplein en bij gymnastiek
Gebreide regels die in een schrift staan waarop geschreven kan worden
Ten slotte het plantenmotief dat staat voor de schooltuin waarin de kinderen werken en ze bloemen, planten en groentes laten groeien  

Het uiteindelijke resultaat kunnen ze gebruiken bij de enorme lappendeken die ervan gemaakt wordt. 




 

zondag 1 september 2024

Septembe[R], vakantie voorbij en heerlijk borduren

De maand septembe[R] is in het land. De [R] van he[R]fst, maar voorlopig is het nog zome[R]s weer. Nog genieten van lekkere temperaturen.


Fijn weer hadden we ook tijdens onze vakantie in de Achterhoek en in Zeeuws-Vlaanderen. We vertoefden daar in prachtige natuurhuizen en hebben vanwege het weer vele fietskilometers kunnen maken. 's Morgens lekker borduren en lezen en 's avonds veel Olympische sportplezier te zien op de televisie. 

We fietsten ongeveer 28 kilometer per dag gemiddeld, uiteindelijk bijna 600 kilometer. Er is zo veel te zien overal. Van de vele foto's maakte ik diverse fotocollages.  Ik laat hier een aantal zien met een greep uit alle moois waarmee we in contact kwamen. 

mooi hekwerk bij een landhuis
prachtige dahlia's in de mini keukenhof van de Achterhoek in de tuin bij de plaats Rekken
zandsculpturen in Diepenheim 
de tweeling Knelis en Willem en het hundeken Mieken in Winterswijk
de Mallumse watermolen
kasteel Ruurlo met o.a. mooie jurken van Mathilde Willink en bijzondere objecten uit de 40 jarige tv serie 'Tussen kunst en kitsch'


elke morgen werden we gewekt door Hendrik Haan [zo noemde ik de luid roepende haan des morgens vroeg, naar Annie M.G. Schmidt]
weer een mooie zandsculptuur van het werk van Rien Poortvliet in Diepenheim
mooie roos bij het kasteel
elegante kaardenbol die mooi staat te zijn tegen de blauwe lucht
prachtige speeltuin bij het textielmuseum in Bocholt, geheel geïnspireerd op het museum
rode rozen [voor blauwe druivenstruiken] in de wijngaard bij Winterswijk


het Belfort van Brugge steekt overal bovenuit
klein Venetië van Brugge
wever op het kunstmarktje in Brugge
gele roos bij ons huis
beschilderd leerbehang in het raadshuis in Sluis
restanten van de verdedigingslinie rond Sluis

veel Ave Maria's in Brugge
mooi beschilderde sokkel met bloemen
nog meer Maria's in België
oud kanten randje in het kantmuseum in Brugge
het Belfort [het enige in Nederland] in Sluis
ik maakte de foto[ bijna een schilderij] bij de panoramaweg aan de kust bij Breskens

de stadspoort van Aardenburg, ons plekje in Zeeland
ook een 'Ave Maria' in de Roomse Kerk aldaar
de vakantiegangers pauzeren tijdens een fietstocht
de vlag van Zeeuws-Vlaanderen
Petronella Moens, eens dichteres in Aardenburg
bij Cadzand leuke haiku's aan de kust

Bij het borduren liet ik de vorige keer dit bovenste ringenrandje zien. Ik borduurde voort aan de randjes en besloot te eindigen met weer een ringenrandje, maar dan gecombineerd met de vijf ringen van de Olympische Spelen. Tijdens deze spelen borduurde ik deze randjes. Even een tijdsmoment in de historie van 2024 in Parijs. Voor ons iconisch tijdens onze vakantie. Het was even puzzelen en uittekenen, want het moet natuurlijk wel goed uitkomen. 





Ondertussen heb ik er alweer een volgend randje opgemaakt. 

Nu ben ik een nieuw borduurproject gestart. Want wij worden ...

                            'halmeoni' en 'hal-abeoji' = koreaans voor oma en opa!!!

Tijd dus voor een baby project. Ik ben gestart en weet wat het moet gaan worden, maar ik ligt hier slecht een klein tipje van de sluier op. In december wordt de kleine verwacht, dus tot dan pas op de blogplaats. 


Voorlopig genieten we van dit heugelijke feit en hebben we een een gouden randje om onze blije en verheugde 
💛en