maandag 12 januari 2015

Nijvere mier

In mei is het Textiel Festival in Leiden. Tijdens de ledendag van Merkwaardig in Nijkerk werden er pakketjes uitgedeeld met daarin een patroon van een mier, een stukje borduurstof en een kleurtje garen. Ik koos voor een gebroken witte stof met groen garen. We kregen hierbij de mogelijkheid om deze te gaan borduren voor een te maken kunstwerk voor het Textiel Festival. Een beeldend kunstenaar [Resi van der Ploeg] gaat hiervan een mierenhoop maken. Maar hiervoor heeft ze dus heel veel mieren nodig. Aan ons de taak om een mier te gaan borduren. 
Dat leek me wel een leuke uitdaging. Het dierenrijk is zo divers dat er vast wel een groene mier bestaat. Ik zocht op het internet op "groene mier" en ja, er was zo'n mierensoort; de "Oecophylla smaragdina". Dit is de groene weefmier. Ook nog een link met het handwerken in het algemeen. Bij Wikepedia staat het volgende:

"De Oecophylla smaragdina- koningin uit Australazië is de overwegend groene weefmier.  
Weefmieren zijn een geslacht van vliesvleugeligen insecten die behoren tot het geslacht Oecophylla. Ze danken hun Nederlandse naam aan het feit dat ze bladeren aan elkaar plakken om zo nesten te maken. De mieren doen dit niet zelf; ze brengen hun larven naar kromgetrokken bladeren waarna deze de randen vastlijmen". 

Ik moest natuurlijk nog even nadenken over de toevoeging aan het patroon om de functie van deze mier duidelijk te maken. Ik borduurde de mier op een denkbeeldig weefpatroon, werkend bezig met het weefwerk. 
Tijdens het EK Allround schaatsen [jippie voor Ireen Wüst en Sven Kramer] had ik hier mooi de tijd voor. Op de voorzijde van het kussentje komt de mier en op de achterzijde de naam van de mierensoort. 

Nu moet ik het nog even afmaken, want het moet een kussentje worden met de afmeting van 9 x 14 cm en er moet nog een lusje aan met mijn naam erop. Bij de volgende ledendag kan het kussentje dan ingeleverd worden. Ik ben erg benieuwd naar alle mieren én naar wat de kunstenaar ervan gaat maken. 

2 opmerkingen:

 1. Oh wat een leuk idee!
  Mooi gedaan Gonda!
  Groetjes, Rensina
  Ps. bedankt voor de thee, zal er gauw eens naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, what a nice article, it is really helpful for me and many others. Keep sharing. Thanks for sharing this type of post. Thanks for sharing with us Enjoyed every bit of your blog. I have an interesting website, If you have some time please visit my website. mieren nesten

  BeantwoordenVerwijderen