zaterdag 30 juli 2016

Vakantieperiode

We zitten midden in de vakantieperiode. Zelf moet ik nog twee middagen werken, maar manlief heeft er twee weken opzitten. Dat is het voordeel van werken in het onderwijs, dan ga je op en af met de schooljeugd. Enfin, We ondernemen van alles en maken mooie fietstochten.
Vorige week gingen we een dagje naar Schiermonnikoog. 's Morgens op tijd weg, met de boot en fietsen op het eiland. We wilden eigenlijk naar Terschelling, maar het was daar nogal druk en daarom besloten we toch om naar Schier te gaan. Het was een bewolkte en frisse dag, uitermate goed fietsweer. 
We crosten de hele dag wat over het eiland en fietsten bijna 30 kilometer. Een leuke ervaring om zo eens over dit eiland te fietsen. Al was het alleen al door het wisselende bos- en duinlandschap dat we zagen. 
Gisteren waren we in Amsterdam. Het was al een hele tijd een wens van ons om eens in het Rijksmuseum te kijken. Gecombineerd met wat andere zaken was dit een geschikte dag voor museumbezoek. Het weer was prima. We reisden in Amsterdam met het openbaar vervoer en dat was prettig. In korte tijd ben je overal waar je wilt zijn. 


Onze eerste bezoek gold het Rijksmuseum. Prachtig gebouw en vrij druk. Gelukkig konden wij zo naar binnen met onze museumkaarten. Wat een gebouw en wat een inhoud! Overal veel mensen bij bijzondere objecten. Als je dat zag wist je dat er iets was dat de aandacht behoefde. Dit was zo bij de "Nachtwacht", bij de "Slag bij Waterloo" en bij "Marten en Oopjen". Iedereen kent de Nachtwacht natuurlijk, maar ik vond de beschilderde rand en de rand met tekst mooi om het op deze manier te fotograferen. 
Bepaalde zaken zette ik op de foto. 

Prachtige dames in glas in lood.  
De mutsen van de Hollandse Walvisvaarders op Spitsbergen zijn door polaire omstandigheden goed geconserveerd. De mutsen zijn zeer persoonlijk en nu in het Rijks tentoongesteld.  
 
Een betimmering was vroeger heel normaal in de grote huizen van de gegoede burgerij. Hier met mooie tegels van personen en van dieren. 

Na anderhalf uur hadden wij voorlopig genoeg gezien en begaven we ons in de tuin voor het Rijksmuseum. Even bijkomen van al dat kunstige. Hier mooie tuinbeelden en waterpartijen, buxussen en houtachtige kunstwerken. 
Na deze pauze liepen we richting het Stedelijk Museum. Hier was een tentoonstelling met als titel "Wonen in de Amsterdamse School". 
Wij houden beiden veel van deze stijl en verheugden ons op de expositie. 
Prachtige objecten waren er te zien. E.e.a. was mooi opgesteld en alle facetten kwamen aan de orde. Leuk om te zien. 
Hier een behangvoorbeeld in een lijst. Vaak waren er meerdere voorbeelden en konden mensen hieruit kiezen. Hieronder te zien bij een mooie hanglamp.  
Na afloop liepen we nog wat door de stad en over de Albert Cuyp markt en vertrokken we met tram en metro weer richting de auto die in de Amsterdam ArenA geparkeerd was. We hadden nog wat zaken af te handelen in Krommenie en via Den Oever, waar we heerlijk aten, kwamen we rond half tien weer aan in Leek. Moe en voldaan. 
Zo nu en dan is er nog even tijd voor een steekje aan het borduurproject. Maar met de fietstochten, de werkmiddagen en andere uitjes zijn de dagen goed gevuld. Ook doe ik mee met het Vakantieorkest in Drenthe. Lekker om in een andere setting te spelen in de vakantie. Je komt in aanraking met andere mensen, andere dirigenten en nieuwe muziek. Zowaar een hele leuke uitdaging in de vakantie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten