maandag 20 februari 2017

Ave Maria en tulpen

Onze vakantieweek begon goed. Met de elektrische piano in de auto gingen we op zondag welgemoed op weg naar Utrecht. Het was nog een heel spektakel om het apparaat in de auto te krijgen want hij stond bij ons boven en is loeizwaai. Gelukkig waren er twee buurjongens zo aardig om hem naar beneden te transporteren in de auto. 
In Utrecht aangekomen waren ook daar weer aardige buren om de piano, samen met dochterlief, naar de zolder te brengen. 
Na een lekker soepje en broodje gingen wij met de bus richting centrum. Ik had gelezen over een expositie over Maria in het Catherijne Convent en dat leek ons wel interessant om te bekijken. Gelukkig was het droog buiten want we moesten nogal even lopen vanaf het station naar het museum. We besloten daarom ook maar om te starten met koffie en thee alvorens we de tentoonstelling gingen bekijken. Bij het drinken kregen we een "Maria koekje", volgens de serveerster passend bij de tentoonstelling. Dit vond ik wel aardig bedacht.  


In het enorme complex was het druk. Veel belangstelling voor Maria. Op de folder die we kregen bij de entree staat te lezen:
"Ontmoet Maria! Mooie en verrassende verbeeldingen van Maria in de kunst die haar levensverhaal vertellen". Het kaartje kocht ik in de museumwinkel. 
In de Bijbel staat niet veel over Maria te lezen. In de apocriefe boeken [dit zijn de verborgen boeken die niet zijn opgenomen in de bijbel] staat veel meer over Maria. Hierdoor zijn veel kunstenaars door de eeuwen geïnspireerd geraakt. Hierdoor is Maria ook de meest invloedrijke en afgebeelde vrouw ter wereld in de kunst. 
In de zalen krijg je een mooi beeld van Maria door de jaren heen, belicht door de kunstenaars geplaatst in het tijdsbeeld. Ik maakte enkele foto's van de voor mij aansprekende objecten. 
Detail van een Mariamantel. Dit sprak mij aan omdat er bij ons in de familie twee baby's onderweg zijn. De beschrijving staat hieronder:

Maria leert lezen in de tempel
 


Vaandel die gebruikt wordt bij processies. Of het nu Uithuizen uit de provincie Groningen is, weet ik niet, maar dit sprak wel tot mijn verbeeldingen, evenals de bloemen aan beide zijden. 
Maria wordt gekroond in de hemel nadat zij gestorven is. 
Alledaags tafereel bij Maria en Jozef en de kleine Jezus, die hier samen aan het houtbewerken zijn. Jozef was immers timmerman. 
Ik vond het een boeiende expositie, manlief vond er niets aan. Ja, dat kan je dan zo hebben. We wandelden nog wat rond door het centrum en rond de klok van zessen troffen wij dochterlief bij restaurant "Jozef"', geheel passend bij Maria, gevestigd op de Mariaplaats waar we heerlijk aten. 
Een welbestede zondag!
Ondertussen heb ik ook het tweede tulpenlapje af. Ik heb besloten om eerst maar eens drie lapjes te borduren en ze daarna in één keer in elkaar te freubelen. Dit mooie oude motief vond ik wel passen bij de tulp. 

1 opmerking:

  1. Interessante tentoonstelling Gonda en mooi tulpenlapje. Fijne vakantie verder, groetjes, Conny

    BeantwoordenVerwijderen