zondag 24 juni 2018

redwork met hulst, verfdag en Utrecht

Zo ééns per maand hebben wij de bijeenkomst van de handwerkende dames. Via een van de dames kreeg ik een prachtig patroon van een icoon in blackwork. Dit vind ik zo mooi dat ik besluit om deze te gaan maken. Om het te beproeven, ga ik eerst iets uitproberen. Ik had nog een leuk kerststofje liggen en nu leek het mij leuk om daar hulst in redwork op te gaan borduren. Via Pinterest kwam ik aan een patroontje en maar snel aan de slag. 
Eerst was het even puzzelen, maar dan weet je al rap hoe het gaat en dan vordert het werk mooi. 
Tijdens dezelfde bee van de fröbelmaandagdames hadden we een afspraak gemaakt om een natuurlijk verfdag te organiseren. In Oostwold woont de workshopleider en hier ging deze happening plaatsvinden. Afgelopen donderdag was het zover, we gingen wol en/of stof verven. 
Met zeven dames kwamen we met verschillende stoffen en wol. De een had het zelf gesponnen en de ander had het zelf gekocht. Ik wilde ook mijn trouwjurkstof verven, maar dat bleek niet te kunnen omdat het van synthetisch materiaal was. Ik had nog wel een soort voering meegenomen en dacht, ik kan het altijd proberen je weet maar nooit wat het wordt. 
We hebben het hele procédé meegemaakt. Allereerst moeten de materialen gebeitst worden. Dat kan op twee manieren, nl. met Aluin of met Rabarberblad. Ik besloot om mijn natte spullen in het rabarberbad te laten beitsen. Dit heeft eerst een nacht in de week gestaan, dat is beter voor het hele proces.

De enorme pan met rabarberblad moet eerst op temperatuur komen en dan kunnen de spullen er voor een uur in. Dit neemt nogal wat tijd in beslag, zodat we er de hele dag voor uit hadden getrokken. Tussen de bedrijven door was er nog tijd voor lekkere taart, koffie en thee, een lunch van meegebrachte salades, soep en toebehoren en voor handwerken. Ieder had haar eigen onderhanden werk mee. Oergezellig. 
Nadat de wol en de stof gebeitst zijn, kunnen ze in het verfbad. Er waren verschillende verfbaden, maar ik koos voor het verfbad met meekrap. Als je hierin verft is het de bedoeling dat het uiteindelijk rood/bruin wordt. Ook hierin moeten de goederen ruim een uur op 80 graden . 
Na deze tijd kan het geverde spul uitgespoeld in lauw water en uitgehangen worden. Leuk gezicht al die geverfde zaken aan de waslijn. Hier de bruinen en de blauwen. 
Mijn stof was roze geworden, omdat het geen wol was. Toch dus gekleurd! Mijn witte wol heeft een bruine kleur gekregen. Wat ik ermee ga doen? Ik weet het niet, maar ik vond het leuk om tezien hoe het proces in zijn werk ging en wat dan het uiteindelijke resultaat was.
Uiteindelijk gingen we om zes uur naar huis. Moe en voldaan van een prachtige verfdag met natuurlijke materialen. 
Op zaterdag was het (alweer) een muzikale dag. Eerst hadden we nog een afscheidsdiner, maar hier schrijf ik later meer over. We vertrokken in de middag naar Utrecht. Hier had dochterlief een prachtig concert met de Utrechtse Studenten Cantorij en het Hollands Vocaal Ensemble. Het concert voor koor van Alfred Schnittke stond op het programma. Een bijzonder concert. 
Tijdens het inzingen vanaf zes uur hadden wij nog mooi een paar uurtjes in Utrecht. Zo'n veelzijdige stad met zoveel te bieden! We fietsten wat rond en namen een kijkje in de Catharijnekerk. Deze staat bij het Catharijneconvent en is in gebruik als kathedraal van het Rooms-Katholieke aartsbisdom. Omstreden, omdat ze de vieringen aan deze kathedraal willen onttrekken. Gelukkig nu nog niet, zodat ik twee leuke foto's kon maken. Eén van de waarschijnlijk heilige Barbara en een detail op een van de buitenmuren. 

Het concert tenslotte was zeer indrukwekkend. Ook omdat dochterlief meezingt, maar ook vanwege het bijzondere karakter van dit concert.  

1 opmerking:

  1. Mooi om nog eens mee te genieten van de verfdag. Daar was ik graag bij geweest...jullie boften met ook nog zo'n mooi concert. En die blaadjes zijn erg leuk. Groetjes Conny

    BeantwoordenVerwijderen