dinsdag 14 november 2023

Weekend van en met de Fröbelfreules

Het eerste weekend van november was ik in Lhee, vlakbij Dwingeloo. Met een groep van onze maandelijkse bee waren we een lang weekend in een prachtig huisje, 'koekoek' genaamd, waar we gezellig konden handwerken en verblijven. Het huisje lag nabij een bos dat heel sfeervol is met mooie kleuren en veel paddenstoelen. Want naast het freubelen gingen we ook genieten van de mooie natuur. En dat lukt wonderwel tussen de buien door. 



Op zaterdag gingen we o.a. bezig met Japans borduren; sashiko, kogin en aanverwante technieken. Veel moois verscheen er gedurende de dag. 


Dit was mijn invulling van het Japanse thema met o.a. sjablonen van het sashiko

's Avonds hadden we veel lol bij het cadeautjesspel. We hadden allemaal gezorgd voor vier presentjes, waaronder een stoffig zelfgemaakt cadeautje. 

Op de zondag stond het botanische printen op de rol. Hiervoor gingen we eerst veel bladeren zoeken. O.a. van de walnootboom [zeer geschikt], Roberts kruid, eikenblad, varen, enz. Dit werd gelegd op een vochtig doekje. Ik had ook een hulstblad gelegd onder een walnoot blad. Dit was even een experiment, want hulst niet is niet geschikt voor eco printen, maar zo onder het walnootblad kan het nog wel wat opleveren. We wachten het af. 



De katoenen doeken met bladeren werden op een rol gerold en geplaatst in een stoombad van anderhalf uur. Het waterbad met ijzersulfaat gaat ervoor zorgen dat de tannine in de bladeren wordt afgegeven aan het doek. 


Bij het uitrollen blijkt dat het niet helemaal het gewenste resultaat heeft. Maar ik vind het erg leuk geworden ondanks dat het niet helemaal gelukt is. Ik zie duidelijk het hulstblad verschijnen onder het walnootblad. We gaan nog eens voor de herhaling en dan zal het vast nog beter gaan. 

Linksboven de varen, rechtsboven het eikenblad, rechtsonder het het blad van de esdoorn en linksonder het walnootblad met daarin het hulstblad. Het experiment is geslaagd! 

We wandelden nog maar eens weer een heerlijk rondje en daar zag ik een hele onbekende paddenstoel. Bij onderzoek bleek dat het een 'gele hoed' is. Een prachtig exemplaar. Verder nog heel veel meer in het bos en rond het huisje. Leuk om te zien en zo mooi bij de herfst passend. 


Het nog lang erg gezellig en na een lekker ontbijtje en het opruimen en veegschoon maken van het huisje, keerden we huiswaarts. Door Dwingeloo rijdend zagen we nog een freule te paard. Dat sprak wel tot de verbeelding. Eigenlijk was het een juffer, maar wij vonden het wel een freule. 

Het beeld is gebaseerd op de sage van de juffer van Batinghe. Samen met de bouwmeester zorgde zij voor de totstandkoming van een bijzondere torenspits van de kerk van Dwingeloo. 


Dat het weekend voor herhaling vatbaar was, bleek meteen bij de inventarisatie voor volgend jaar. Binnen een week hebben we een nieuw verblijft geregeld voor 2024. Blij vooruitzicht dat mij streelt!

2 opmerkingen:

  1. Wat was het een fijn weekend Gonda. Mooi verslag maakte je er van. En nu al genieten dat we volgend jaar weer op pad gaan😀

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk zo'n weekend! Het is duidelijk dat je er van hebt genoten.

    BeantwoordenVerwijderen