zondag 16 juni 2024

Naar het land van Lek en Waal

Van onze dochter kregen we de vraag of we wel wilden oppassen op maandag. Welja uiteraard. Wanneer komt het kind? Nee, het was oppassen op locatie, dus in Culemborg. Ik had een afspraak die ik wel kon verzetten en we gingen op zondag richting het land van Lek en Waal. Zo hadden we ook nog een gezellige dag met elkaar!

We besloten om de fietsen mee te nemen en gingen met elkaar een tochtje maken langs de Lek. De plaats Culemborg ligt aan de Lek en water is altijd al een grote trekpleister. Bovendien ga je dan twee keer met de pont en dat is ook altijd leuk. 

Op de pont betaal je ook een klein bedrag voor de overtocht. Omdat we geen contact geld bij ons hadden, moest dat even met de pin. Hiervoor mocht ik even in de stuurhut. Mijn blik viel op de scheepsbel en toen moest ik natuurlijk even doen of ik hem luidde. 



Over de Lekdijk fietsten we richting Schalkwijk en Beusichem. Hier voeren we terug naar de overkant, weer over het water en weer met de pont. 




De volgende dag gingen we met ons oppaskind naar slot Loevestein. Tot onze verrassing gingen we wederom met de pont. Het was heel erg regenachtig dus bleven we in de auto zitten. De maatschappij wordt steeds moderner en bij het wachten op de overtocht stond een groot bord met een QR code waarbij je je overtocht kaartje alvast kon betalen en digitaal downloaden. 




Via een spannende maar boeiende tocht langs de rivier de Waal arriveerden we bij de bestemming. Ook weer allemaal water in de vorm van regen en de kasteelgracht. Het kasteel ligt in de middle of nowhere tussen de uiterwaarden van de Waal. Al jaren fier opgericht in het landschap. Het kasteel is boeiend vanwege de ontsnapping van Hugo de Groot in de boekenkist. Hij zat hier gevangen vanwege een geloofskwestie. Hierop geënt is ook een interessante tentoonstelling 'Tegenpolen' in het kasteel. Het centrale woord hierbij is 'Vrijheid' in allerlei opzichten. 
Een bijzonder bezoek dus. 



Via de brug over de gracht verlaat je het kasteel weer. Op de houten brugleuningen staan de namen gegraveerd van veel beroemde personen die het kasteel bezocht hebben. Vorig jaar speelde het Sinterklaasjournaal zich hier af. Ook zijn naam is vereeuwigd op de brugleuning. 


Gelukkig konden wij in vrijheid [!] weer de pont nemen over de Waal. Deze vaart de hele dag frequent heen en weer zodat we vrij snel weer naar de overkant konden varen. 

Zo heb je plotseling een gezellige mini vakantie in het waterland van Lek en Waal. Getekend met vooral de tweede dag veel water en vooral veel hemelwater. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten