woensdag 23 december 2015

Dagje Haarlem

Des morgens in de vroegte vertrokken wij richting Haarlem. Na twee uur sturen waren we in het centrum van Haarlem. De mannen gingen aan het werk in de Bavo en ik ging naar het Frans Halsmuseum. Hier was ik in de zomervakantie niet geweest en dit kon zo mooi gecombineerd worden.
Na een leuke wandeling door Haarlem arriveerde ik bij wat eens het Oudemannenhuis was. Hierin is het Frans Hals museum gevestigd. Een leuk uitgebreid museum waar veel te zien was. Niet alleen schilderijen, maar ook oude kasten, het poppenhuis en serviesgoed. Prachtige oude schalen van soms wel 400 jaar oud. 
De zalen zijn gesitueerd rond een mooie binnentuin en waar je zo doende een mooie tocht hebt door het museum. 
Vele schilderijen geven een mooi tijdsbeeld van Haarlem. Grappig om te zien zijn de schilderijen met een religieuze achtergrond. De geboorte van Christus is bijvoorbeeld geschilderd in het Haarlem van 1750. Mooi om te zien. 
Een schilderij wat bij mij tot de verbeelding sprak, is het schilderij van Pieter Brueghel de Jongere uit 1625 getiteld "Nederlandse spreekwoorden". Op de afbeelding een denkbeeldig dorp waar het wemelt van de mensen en dieren. Elke scène verbeeldt een Oud-Hollands spreekwoord. Meer dan zeventig spreekwoorden zijn op het schilderij te vinden.
Mijn zus houdt van schapen vandaar dat ik dit detail op de foto zette. Alle spreekwoorden zijn via een touch screen te vinden en te lezen. Beeldig om te zien. 
In één van de kamers zag ik prachtig behang. Dit moest ik natuurlijk ook even op de foto zetten. 
Terwijl ik via een ander straatje weer terug wandelde zag ik allerlei mooie oude gebouwen. Voor één daarvan mooie hulstbomen. Wat er is er mooier dan hulst in deze tijd? 
Toen ik halverwege de middag terug kwam in de Bavo, zag ik bij de entree een mooie engel in een prachtige jurk. Ook altijd goed voor een mooie foto. De foto is niet zo heel duidelijk, maar toch is het wel mooi geworden. 
Ondertussen zijn er weer kindertjes geboren in de familie en bij vrienden. Ik ben dus druk bezig met het maken van kaartjes voor deze en gene. Een nieuwe kindje verdient altijd een mooi kaartje vind ik. En wat is er dan mooier om zelf iets te maken? Ik hoop in ieder geval dat de dames in goede gezondheid en liefdevol opgroeien! 

1 opmerking:

  1. Wat weer een leuk uitje!
    Echt iets voor jou.
    Bedank voor jullie leuke kaartje, zowel in Zwolle als Sappemeer!!
    Hele fijne kerstdagen en tot snel.

    BeantwoordenVerwijderen