maandag 6 april 2015

Wandelen in de landschapstuin in Slochteren en haken, haken, haken

Wat was het prachtig weer op Eerste Paasdag! Weer om buiten te gaan wandelen. Maar waar zullen we dat doen? Op de tafel lag de krant. Manlief zag hier een artikel over de Fraeylemaborg staan. Op het landgoed een tuin in de Engelse landschapsstijl. We waren hier al wel eens geweest, maar hadden nog niet gewandeld in de tuin. 
Zo op het oog alles nog wat dor en doods. Maar als je goed keek zag je overal nieuw leven ontspruiten. Kleine blaadjes in de knop, speenkruid en bosanemonen in bloei, kortom jong spul in aantocht. We liepen door de tuin en op diverse plaatsen informatiebordjes en paaltjes met daarop een QR code. 
Als je deze scant met je telefoon krijg je verrassend veel informatie over aspecten in de tuin. Zo zie je een glazen huisje met glazen objecten erin. Als je de info leest kom je erachter dat in 2009 in Slochteren een expositie geweest is over 50 jaar gaswinning. In de tuin zie je diverse objecten die hiermee te maken hebben. 
Op de plaats van het huisje heeft een Folly gestaan, nu een glazen huis. Hierin diverse van glas gemaakte objecten die het menselijk lichaam verbeelden en via een ingenieuze constructie de link leggen met de gaswinning en hoe die onze huizen binnenkomt. 
We vervolgen onze wandeling en komen bij een watertje met daarbinnen een eilandje. Op dit eilandje ligt het zogenaamde hondenkerkhof. Hier werden alle honden van de familie begraven als ze dood waren. Zoonlief vroeg zich af hoe ze dan op dit stukje grond terecht kwamen, immers het is omgeven door water. Bootje of vlot?
Aan het eind van de tuin is de zogenaamde hoge berg. Via een mooi paadje ga je naar boven en heb je een leuk uitzicht over de omgeving. Wij genoten, op het bankje, vooral van de zon. Heerlijk was het. 
Op de terugreis liepen we via de andere zijde van de tuin. Bijna bij de borg aangekomen zagen we tussen de bomen allemaal glazen bollen hangen. Ook onderdeel uitmakend van de expositie. 280 bollen, grote witte en kleinere blauwe, hingen er oorspronkelijk. Ze zijn bedacht door Ineke Hans en vertegenwoordigen de afstand in de grond naar het gas. Mooi om te zien hoe ze door de wind zachtjes heen en weer schommelden. Via de QR code kregen we nog meer informatie hierover. Interessant. 
Buiten al dit moois natuurlijk veel bomen in alle vormen en maten. Veel ontwortelde bomen en bomen met grillig gevormde takken en wortels. 
Zo hadden we een mooie wandeling met elkaar. Aan het eind een drankje doen bij het restaurant, nog even nagenieten in de zon en uitrusten. 
Ondertussen ben ik aan het haken. Het gaat mooi naar de zin. Tijdens Postcode Miljoenenjacht en "Mien Ede" haak ik lustig door. Ik heb nu 24 lapkes klaar. 
Ze zijn nu gereed voor verdere verwerking. Zal ik eerst de draadjes afhechten of toch doorgaan met de volgende serie? Ik heb ze in ieder geval op de foto gezet voor de beeldvorming. Net een rozet vind ik.       

1 opmerking:

  1. Slochteren kende ik alleen van de gaswinning, leuk dus om te lezen. Wat betreft de lapjes: ik zou ze zeker alvast afwerken, het wordt anders een megaklus. Groeten, Miriam

    BeantwoordenVerwijderen