zaterdag 20 juni 2015

Naar Utrecht en "Verrukkelijk" lezen

Afgelopen woensdag ging ik op bezoek bij Hester in Utrecht. We zouden aanvankelijk met z'n tweeën, maar mijn reispartner werd ziek, zodat ik alleen op pad ging. 
Met het boek "Verrukkelijk" van Ruth Reichl in mijn tas was de treinreis zo voorbij. Nu houd ik van reizen dus dat is sowieso geen punt. Maar met een mooi boek erbij is is het helemaal goed.
Zo rond half twaalf was ik in Utrecht en werd door mijn DD bij het station opgewacht. Gezellig. Nu kun je tegenwoordig met je OV pas een OV fiets huren en dat heb ik gedaan. Zo ben je heel mobiel in zo'n stad en kun je alle kanten op. 
Na een overheerlijke lunch gingen we met de fiets op pad. Het doel was slot Zuylen. Dit ligt dicht bij haar woonadres in de buurt van de Vecht en dit was een leuke bestemming. We fietsten over een mooi paadje door een mooi natuurgebiedje. Uiteindelijk kwamen we al snel in Oud Zuylen terecht waar we de Vecht zagen en mooie oude panden. Het prachtige slot kwam al snel in beeld. 
We struinden eerst wat rond in de tuin en hierna kregen we een rondleiding door het slot. 
Het meest bekend is Belle van Zuylen [geboren in 1740]. Zij was zeer progressief voor haar tijd en deed van alles op kunstgebied [schrijven, componeren, dichten]. Het slot heeft nog veel authentieke elementen en de rondleiding was leuk en interessant. Ik weet niet wat het is, maar om in zo'n kasteel rond te lopen waarin nog veel oude elementen te zien zijn, ik vind dat mooi. Het zal mijn hang naar historie wel zijn. 
Handwerkzaken en andere aardigheden zette ik op de foto. 
Dit "Engelenhof" was het speelhuisje van de kinderen. 

Mooie oude stoel van de baron, volgens mij is de bekleding gerestaureerd. 

Mooie oude stoel van de baron waarvan de bekleding niet is gerestaureerd. 

Volgens de rondleidster een merklap van Belle van Zuylen, maar volgens mij niet, want dit is een stoplap met een geborduurd monogram in het midden met daarop niet de initialen van Belle van Zuylen. Maar hij is wel mooi in al z'n oudheid. Al meer als driehonderd jaar oud. 
Na de rondleiding aten we nog een lekker ijsje en gingen we op de fiets richting centrum Utrecht. Hier bezochten we nog wat winkels en lieten we ons lekker verwennen bij een fijn restaurant. Heerlijk hebben we hier gegeten. Zo rond half acht vertrok ik met de trein richting Groningen en om kwart voor tien was ik weer thuis. In de trein heb ik weer een aantal bladzijde gelezen in mijn mooie boek. 
We hadden een gezellige dag en we hebben heerlijk vertoefd in Utrecht. Mooie stad.  

1 opmerking: