woensdag 10 juni 2015

Vilten en familieweekend

Afgelopen vrijdag was het dan zover. Ik had mij aangemeld voor de workshop vilten bij Geralda. 
Zij is eigenaar van wolatelier Saartje in Lettelbert. Met vijf dames gingen wij, na een kopje thee/koffie aan de slag. Vier dames gingen een sjaal maken en ik ging voor het kussen. 
We starten met het maken van een kleurkeuze. Dit is belangrijk omdat je wol gevilt wordt op een ondergrond van zijde. Deze wordt eerst geverfd voordat je de wol op de zijde legt. Ik koos voor roodtinten in verband met onze nieuwe bank. De zijde werd dus rood geverfd. 
Nadat de natte zijde op een grote tafel gelegd was op plastic, kon het leggen beginnen. Je kunt ervoor kiezen om alles horizontaal of verticaal te leggen. Maar voor een kussenhoes hoeft dit niet. Ik houd van ronde vormen en legde dit, met meranowol, wol van het bergschaap en andere frutsels op de zijde. Leuk om te doen en vooral ook spannend omdat je niet weet wat het eindresultaat zal zijn. Tussendoor spoot je met een speciale apparaat water over je werk, zodat alles goed op z'n plaats bleef en het werk nat bleef. Nadat alles volgens mij zin was werd er een laag plastic overheen gelegd en kon ik met de andere kant beginnen. Zo ging het door totdat alle kanten gereed waren voor het vervilten. 
Over het geheel komt een laag plastic. Met natte zeephanden wrijf je de wol in elkaar zodat het in elkaar gaat zitten. Hierna werd het geheel met plastic en al in een handdoek gerold en moest ik ongeveer 10 minuten rollen. Ook voor de andere kant gold hetzelfde proced√©. Nadat alle plastic verwijderd was moest het gekneed worden. Dit om een goed vierkant te krijgen. Ook wrijf je de randjes uit het stof zodat je een mooi egaal geheel krijgt. Uiteindelijk is de kussenhoes vochtig en kan het om een kussen gemaakt worden. Gereed product! 
Wat een leuke workshop en wat een leuk eindresultaat. Ik had me nog nooit met vilten bezig gehouden en vond het mooi om te doen. 
Nadat ik weer thuis was, moest ik mijn spullen gaan pakken voor het familieweekend. Wij verbleven in de "Kapschuur" in Stadskanaal en hadden een heerlijk weekend met de hele familie. 
Veel gepraat, lekker buiten chillen, klaverjassen, fietstochten maken en klootschieten met elkaar. Kortom een superleuk weekend. Doordat wij 13 jaar in Stadskanaal woonden was het ook grappig om hier weer te zijn. Veel dingen zijn veranderd, sommige dingen zijn hetzelfde gebleven. Veel herinneringen kwamen boven. Maar het leukste was toch het gezellig bij elkaar zijn en samen activiteiten ondernemen. 

1 opmerking:

  1. Wat leuk zeg!
    Vind je kussen erg mooi geworden.
    Groetjes, Rensina

    BeantwoordenVerwijderen