donderdag 10 november 2011

Kerstballen breien

Omdat ik een aantal blogs volg, was het onvermijdelijk dat het "kerstballen breien" aan mijn aandacht zou ontsnappen. Maar om nu direct een heel boek te gaan aanschaffen is ook nog zo wat. Opeens herinnerde ik mij de kerstkalender 2010. Voor elke dag was er een freubelwerkje dat je kon maken. Dus even naar Drops Design en ja, daar was een patroon van een gebreide kerstbal. Naalden opgezocht, garen gevonden in de ton en van start gegaan. 
Heerlijk om weer even te breien. Als kind leerde ik het van mijn moeder en op school hadden wij nog handwerkles van juffrouw Kistje mét vreselijke breinaalden en slecht garen. Mijn plezier in het breien is er gelukkig niet om over gegaan. 
Echter ik leerde nooit breien met vier naalden. Dat was veel later toen de losse gebreide collen in de mode waren. Vorig jaar wilde ik sokken leren breien en kocht ik vier naalden van bamboe. Ik ben tot de hak gekomen en verder niet helaas. Maar ik bezit wel weer naalden en dan kun je met zo'n werkje beginnen. Het resultaat valt niet tegen. Eerst maar even een proefbal om te kijken hoe het wordt. Later volgt misschien dan wel weer een bal met inbreipatroon. Met breien is net als met het borduren. Je pakt het en je legt het weer weg. Leuk even tussendoor.
Vandaag is de dag van onze dochter. 18 jaar geworden. Ze is echt jarig, met slingers, taart en kadootjes en héél véél visite. 18 jaar geleden was het 8 graden boven nul. Nu is het wat kouder, 6 graden boven nul. Vanmorgen vroeg 3 graden. Dit was weer even het weerpraatje en nu ga ik beginnen met het gekozen verjaardagsmenu van de jarige; nl. Kip Tandoori. 

2 opmerkingen:

 1. Hallo Gonda,
  Kerstballen breien is inderdaad ontzettend populair momenteel. Door de kerstballen kwam ik ook op je blog terecht. Moest lachen toen ik je foto zag met daaronder het breipatroon. Ik deed het namelijk op precies dezelfde manier. Patroon uitgeprint, bolletje wol en brenaalden opgezocht en aan de slag met een proefbal. Imiddels is de bal klaar en staat op m'n blog, dus als je zin hebt kun je even kijken: http://rietkam.blogspot.com/2011/11/kerstballen-breien.html
  Veel plezier nog met kerstballen breien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie! Ik heb inmiddels ook je mooie gebreide kerstbal gezien, leuk hoor.
  Ach ja, je doet inspiratie op hier en daar. Even zo'n leuk werkje tussendoor en het verzet even de zinnen. Binnenkort is de zesde klaar en heb ik de smaak nog steeds te pakken.
  groeten en nog veel plezier met handwerken.

  BeantwoordenVerwijderen