maandag 2 september 2013

Concertreis La Bella Italia

Op zondag 25 augustus vertrokken wij met Cantatrix, het koor van DH en DS, naar Italië voor een concertreis. We reisden met de bus, zodat we nogal even onderweg waren. De sfeer was meteen geweldig en we hadden een gezellige reis.
’s Avonds arriveerden we in Emmendingen in Duitsland. Hier was het eerste concert en de eerste overnachting. Tijdens de reis maakte ik veel foto’s van het koor, de concerten en van dingen die ik leuk vond. Hier vond ik een ingelegd reliëf in een muur. Een prachtig plaatje. Het concert vond plaats in een mooie kerk en er was behoorlijk veel publiek om te luisteren. Altijd mooi natuurlijk als je ergens een concert geeft.
De volgende dag gingen we via Zwitserland richting Milaan. De eerste bergen kwamen in zicht en zo rond het middaguur passeerden we via de Gotthardtunnel, de Italiaanse grens. Heerlijk om weer in dit prachtige land te mogen vertoeven. We hadden een paar uurtjes vrij om Milaan te verkennen. Keuzes moet je dan maken en wij kozen ervoor om het grote fort te gaan verkennen. 
Enorme muren met mooi versieringen met een grote binnenplaats met een parkachtige tuin en diverse musea. We hebben er wat rondgelopen en onze eerste “gelati” [=ijs] genuttigd. ’s Avonds weer een mooi concert in een prachtige Milanese chiesa [=kathedraal]. Na afloop kregen we van de organisatie een mooi boeketje groen met daarin gevouwen bloemen. Erg leuk.
Nu we in Italië zijn, wordt het nuttige steeds gecombineerd met het aangename, dus naast repetities en concerten tijd voor mooie culturele momenten. We rijden met de bus naar de volgende bestemming en dan is er tijd voor ontspanning. Zo arriveerden we op dinsdag in Bergamo. Een vrij grote stad in het noorden van Italië met nog een oud stadscentrum. We liepen gedeeltelijk en we gingen met de stadsbus naar het oude centrum, want dit was ontzettend hoog gelegen. Zeer vermoeiend natuurlijk, maar wel heel prachtig. Prachtige vergezichten, onwaarschijnlijk nauwe straatjes waar ook nog auto’s doorrijden, klokgebeier, kleine en grote piazza’s [=plein] en diverse kerken bepalen het beeld. In één van de grootste kathedralen waren allemaal schitterend met de hand gemaakte wandkleden. 
Enorme apparaten van wel 5 x 5 meter en soms nog wel groter. Zeer indrukwekkend om te zien, naast al het architectonische geweld. Italië is natuurlijk rijk aan cultuurhistorie, dus we kwamen aan al onze trekken.
Eerder waren we regelmatig in Italië met vakantie en de concertbestemming was Sirmione. Dit plaatsje ligt op het schiereiland in het meest zuidelijke deel van het Gardameer. Het voelde een beetje als thuiskomen. Geweldig om hier weer te zijn, de sfeer te proeven van dit mooie gedeelte van Italië. Het concert begon ’s avonds om 9 uur zodat we weer heel laat terug waren in ons hotel. Gelukkig hoefden we niet ver te reizen zodat we het ’s morgens iets rustiger aan konden doen.
Op woensdag gingen we naar Verona en naar Spiazzi. Tot een uur of één vertoefden we in Verona. We keken o.a. in de grote arena. Hier waren we al eerder geweest en in onze herinnering was het groter, maar toch heel mooi. Als er voorstellingen zijn, bijna elke dag een andere opera, kunnen er 20.000 mensen kijken. Of die aantallen mensen er ook elke dag zijn weet ik niet. Met verbazing bekeek ik de stadsmuur en hoe deze was opgebouwd. Een schitterend patroon van stenen waar over nagedacht was. Bovendien heel erg dik, wel bijna twee meter.

In de middag vertrokken we naar Spiazzi. Deze plaats ligt op ongeveer 700 meter hoogte achter de Monte Baldo, de hoogste berg van het Gardameer. In Spiazzi is een heel bijzonder heiligdom in de rotsen uitgehouwen. Een prachtig sfeervol kerkje, genaamd de Madonna della Corona, waar het koor haar medewerking verleende aan de mis die van 5 tot 6 uur gehouden werd. Schitterend om mee te maken. Zo’n spirituele omgeving met prachtige koorzang, erg imposant. Het is niet alleen de mooie muziek en de omgeving, maar ook de leefwijze van de Italianen, het prachtige weer, de boeiende en kleurrijke landschap dat er voor zorgt dat we enorm genieten van alles. 
Na de mis en de afdaling naar het plaatsje Garda aan het Gardameer hebben we een party pizza diner. Je mag zo lang pizza eten tot je niet meer op kunt. Per tafel komen er dan twee of drie borden pizza met verschillend beleg en daar eet je dan een punt van en dat gaat net zo lang door tot het op is. Uiteindelijk komt het er op neer dat je waarschijnlijk toch één volledige pizza gegeten hebt, maar dan heel divers. Erg lekker en gezellig. En altijd maar weer mooi weer, lekker warm en gezellig. Na afloop hebben we gekeken bij het Gardameer. DD bedacht zich en heeft er nog even heerlijk gezwommen. Heerlijke temperatuur natuurlijk, dus dat was prima.
Op donderdag reizen we verder Italië in, richting Toscane. Aan het begin van de middag komen we in Arezzo, een plaats ongeveer 100 km onder Florence. Hier zijn we nog niet geweest en ook hier is het weer prachtig. Veel hoogteverschillen waarbij het aankomt op de beenspieren. We verblijven hier in een heel oud gebouw. Dit is een internaat, maar omdat ze in Italië drie maanden vakantie hebben staat het nu leeg en verhuren ze de kamers. Bij het gebouw is een prachtige tuin waar we heerlijk relaxen. Want warm is het wel.
In Arezzo doet het koor mee aan een concours dat vrijdag gehouden wordt. De concourslocatie is wederom een mooie kerk met een goede akoestiek, heel belangrijk. In totaliteit treedt het koor vier keer op. De plaats van happening is ongeveer 700 meter van de overnachting en de weg er naar toe is behoorlijk steil. Dus de spieren worden weer goed getraind deze dag. De optredens zijn prachtig en uiteindelijk wint ons koor de tweede prijs. Een goed resultaat.
Hier zie je het houten plafond in de kerk, mooi versierd.  
Op zaterdag hebben we nog een vrije dag. Deze brengen we door in de plaats Arezzo zelf. Omdat we geen vervoer hebben doen we alles met de benenwagen. 
Vanwege het hoogteverschil valt dit nog niet mee, maar als we het oude stadscentrum bereikt hebben, worden we beloond want naast de oude burcht is daar in een groot park, een enorme brocante markt. Van alles is hier te zien in enorme hoeveelheden. Ook veel textiel in de vorm van wandkleden, tafellinnen, beddengoed, borduurwerken en aanverwante artikelen. Het enige dat ik kocht, ja ik kon mij bedwingen, is een stuk groen kant dat ik kan verwerken in de te maken kussens die ik binnenkort ga maken. Maar er was verder van alles te zien. Ook hele schitterende meubels, mooie tafels, stoelen en kasten. Veel serviesgoed en alles wat je verder maar kunt bedenken. Wel behoorlijk prijzig, maar toch leuk om te zien. We konden nog even genieten van de Mediterrane sfeer. De terugreis is aanstaande. Om elf uur ’s avonds vertrekken we uit Arezzo voor de lange terugreis. Nagenietend van een prachtige reis met een geweldig leuk koor, kortom een schitterende vakantie!

1 opmerking:

  1. Zo te lezen hebben jullie een prachtige reis gehad, veel gezien, lekker gegeten en ook nog eens heel mooi weer gehad. Super dat ze 2e zijn geworden zeg!

    BeantwoordenVerwijderen