zondag 13 juli 2014

Mooie borduurboekjes en Tour d'Assen

Bij de kringloopwinkel was een soort marktje georganiseerd op zaterdag. Altijd leuk om even een kijkje te nemen, vooral als er veel boekentafels zijn. Meestal struun ik hier wat tussen om niet al te veel te vinden, maar gisteren vond ik toch drie tijdschriften van mijn gading. Leuk om te lezen, te bekijken en eventueel te borduren. 
Het eerste is "Kruissteek deel II - Europese motieven", van Anker borduurboeken nr. 570. Zoals de titel al doet vermoeden staan hier diverse patronen in;
- een rond kussen met Zweedse motieven
- een loper met Beierse band 
- vierkant kussen met Zweedse dierfiguren 
- een tafelkleed met Zwitserse randen 
- een  rond kleed met Deense bloemfiguren
- lunchkleedjes met Griekse randen
- dienbladkleed met Bulgaarse randen
-  Antimakassar met Grieks motief
- toilettafelset met Italiaanse dierfiguren
- toilettafelset met Noorse patronen
- een kussen in Deense stijl en een kussen met Saksische figuren. 
Dit alles in kleur geïllustreerd met duidelijke werkpatronen. 
Het tweede boekje "Borduren II", bevat voorbeelden uit drie groepen, nl. kinderkleding, dameskleding en geborduurd textiel. Ook weer met duidelijke voorbeelden en aangegeven borduurtechnieken. Ik viel meteen al voor de omslagkleur, donkerrood. 
Het derde boekje is van Maria van Hemert "Vrij borduurwerk I", een uitgave uit 1945 van de Nederlandse bond van plattelandsvrouwen. Helaas ontbreken de patroonvellen die er bij hoorden, maar het boekje is zo ook al leuk om door te bladeren. Ook weer met duidelijke tekeningen. Wat ik wel leuk vond was dat in de inleiding stond dat het boekje ook vooral bedoeld was om een poging te zijn tot wederopleving van de borduurkunst die tegenwoordig [anno 1945] nog slechts door enkelen wordt beoefend. Zo zie je maar weer dat handwerken niet altijd populair is. Gelukkig anno 2014 nog steeds wel. 
Vandaag, zondag, hadden we een bijzondere dag. De Biggle Baggle Big Band van man- en zoonlief zou een optreden hebben in Assen. Nu moesten er teveel personen mee naar Assen en hadden dochterlief en ik bedacht dat wij dan maar op de fiets naar Assen zouden. Hier werd nl. het optreden gehouden in de Gouveneurstuin. Eerst het weer afwachten want er werd niet zulk gunstig weer verwacht, maar dat viel 100% mee. 
Dus rond elf uur reisden wij af met de fietsen richting Assen. Via Roden, Langelo, Norg en Peest kwamen we rond één uur aan in Assen met bijna dertig kilometer op de teller. Een prachtige fietstocht door de bossen. Het was geweldig fietsweer. Onderweg maakten we diverse foto's van verschillende zaken. 
Een veld met paarse bloemen in het bos richting Roden

Het fietspad naar Roden

Het Groote Diep bij Langelo

Een graanveld bij Langelo

Mooie bermbloemen

Mooi toegangshek naar het graanveld

Doar bluit mien eerappellaand tussen Langelo en Norg

Bloeisel van de aardappelplant

Op de oude Norgerweg waan je je in verweggiestan

Prachtig hek op een balkon in Assen

Op deze gevel een tekst - tijd van weleer - maar nu niet meer van toepassing, maar nog steeds zichtbaar aanwezig 
Aan het eind van de rit werden we getrakteerd op een een mooi big bandconcert van de Biggle Baggle Big Band in de prachtige gouveneurstuin. Heerlijk informeel in open lucht.  
Na afloop gingen de instrumenten en de fietsen in de auto en wij natuurlijk ook. Onderweg naar huis hebben we heerlijk gegeten in Roderesch en hadden we een prachtige dag gehad. Nu nog even nagenieten met de foto's en dit blogbericht. 

1 opmerking:

  1. Heb genoten van je verslag, zoals altijd. Vooral deze keer jouw bijschrift bij een van de foto's: "Doar bluit mien eerappellaand".... Ik hou daar zo van! Vooral als ik het Ede Staal hoor zingen!
    Groetjes en geniet in Italië!

    Jeanneke.

    BeantwoordenVerwijderen