zondag 17 mei 2015

Sleutelstad Leiden, aflevering 1

Donderdag 16 mei was het dan zover. Onze stedentrip naar sleutel Leiden was aanstaande. Zoonlief ging met twee vrienden naar Barcelona, dus hadden we een tussenstop bij het station in Heerenveen. Vanaf hier zouden wij ze meenemen en in Amsterdam afzetten bij het Vondelpark. De reis verliep verder voorspoedig en nadat we de drie musketiers in Amsterdam hadden afgezet, was het nog ongeveer 40 minuten sturen naar Leiden. 
We hadden onze eigen fietsen mee achterin de bus, zodat we, nadat we de auto op een soort P+R hadden geparkeerd, zo Leiden in fietsten. Omdat het Hemelvaartsdag was, was het niet heel druk op de wegen. Manlief had de tomtom aan om ons de weg te wijzen naar de Pieterskerk, waar het centrale gebeuren van het Textielfestival plaats vond. Maar eerst brachten we natuurlijk nog de koffer naar het hotel. Vanaf hier waren we vrij snel ter plaatse. 

In de kerk waren ze vanaf tien uur bezig. Bij binnenkomst kregen we een polsbandje en zagen we al diverse objecten hangen aan de zolder. 
Vlak bij de ingang hing een beschilderd wandbord aan de muur. Toen ik eens heel goed keek, stond daar wel een heel toepasselijke tekst. Deze heeft veel te maken met textiel. Dit zal wel toeval zijn, maar ik vond het erg bijzonder. toen we weer thuis waren heb ik de tekst voor mezelf in Word getypt en heb ik gegoogeld op deze tekst. Wat blijkt nu? De teksten staan in de Lutherse bijbel van 1648. Echt al heel erg oud dus. Hierbij de tekst zoals ik die kon reconstrueren. 


Soo ghy eenen naeck’ten siet, soo cleet hem.

Doet aen den Heere Jesum Christum

God heeft den eersten mensch gemaekt
Den siel becleedt aen lichaem naeckt
Mer als door duijvels nijdt de siel
Haer heerlijck cleedt niet langh behiel
Begonst de mensch uijt schaemt sijn lede
Met vijghebladen te bekleeden.

De werelt nu verblindt in pracht
Haers eersten vaders schaemt niet acht,
End pronckt het vleesch met sijd wijt weeld
Doch die alleen nae cristij beeldt
De siel versiert met kleedt der deughden
Zal met hem smaecken shemels vreughde.

Salich is sy die waeckt, ende fijne cleederen bewaert, opdat sy niet naeckt en wandele, en sijn schande niet gesien en worde.  

Dit was aflevering 1, de rest komt de komende dagen.     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten