vrijdag 22 mei 2015

Sleutelstad Leiden, aflevering 3

Na een drukke week aflevering drie van onze trip naar Leiden. Het is misschien wat overdreven, maar ons reisje was indrukwekkend en erg gezellig. Vandaar dat ik er nog maar een aflevering aan weidt. 
Na een heerlijk ontbijt vertrokken wij op de fiets richting Hortus Botanicus. Ik had gelezen over het 425 jarig bestaan van de Hortus en had op hun site gezien dat ze ook textielkunstenaars lieten exposeren in de tuin. Dit was dus een prachtige bestemming voor onze tweede dag. Bij binnenkomst zie je meteen een borstbeeld van de grondlegger Clusius. 
Destijds is hij op deze plaats gestart met deze tuin. In de hal zagen we meteen al mooie kunstwerken. De narcissen van 425 jaar geleden, bloeien nog steeds in deze tuin in het vroege voorjaar. 

Ons viel de serene rust op. Ruisende bomen, een zacht briesje en heel veel verschillende bomen en planten. Voor ons sommige bekend en sommige onbekend. 
De pioenroos was ook vertegenwoordigd, voor ons bekend, onder de verzamelnaam Saxiafrageles. Dit zijn tweezaadlobbige planten. Leuk om te weten. We zagen ook de Victoria Amazonica, de lelie die zo nu en dan één a twee nachten bloeit. Deze plant lag in het de kas in het water. Mooi om te zien. Toen wij er waren bloeide ze niet, maar de enorme bladeren met wel een doorsnee van 1,5 meter, imponeerden. 
Zo nu en dan werd de stilde doorbroken door geschetter van een bepaald soort vogels. Een toevallige voorbijganger meldde ons dat dit halsbandparkieten zijn en dat zij hun territorium verdedigen met luid geschreeuw. Grappig. 
De tulp was ook nog vertegenwoordigd. Mooi in al haar gratie en kleur. 

Op diverse plaatsen in de tuin prachtige textiele kunstwerken. Ze kwamen met al hun kleur prachtig uit tegen de natuurlijke achtergrond. Heerlijk genieten in een oase van rust middenin Leiden. 1 opmerking:

  1. Wat weer leuk zeg!
    Zo te lezen was het echt een geslaagde trip.
    Groetjes, Rensina
    ps. Leuke familiebrief heb je weer gemaakt :)

    BeantwoordenVerwijderen