maandag 4 januari 2016

Wintervakantie in Denemarken, episode 2

Voordat ik verder ga met onze vakantie moet ik nog wel even wat vertellen over ons eten. Doordat we een Koreaanse vriendin mee hadden, maakten we ook kennis met de Koreaanse keuken. De ingrediënten waren vanuit Nederland meegenomen en dinsdagavond was het zover, we gingen eten uit de "Hot Pot". 

Op tafel staat dan een grote pan met daarin een fond, een soort basisbouillon. Hierin gaan diverse ingrediënten, zoals rolletjes rundvlees, champignons, tofu, diverse soorten vleesballetjes, koolbladeren, paksoy, visballetjes, rolletjes rijstcake, uien. Als het dan ongeveer tien minuten gekookt heeft ga je gezamenlijk vissen uit de pan en kun je het opeten. Dan gaat de volgende lading erin en zo ben je wel even een paar uur bezig. Doordat het steeds wat doorkookt en de diverse ingrediënten ook hun smaak afgeven aan de fond heb je steeds een andere smaak. Heel bijzonder om te eten en mee te maken. Ze eten dit in Korea bij speciale gelegenheden, meestal in de intieme familiekring. Het meeste vond ik ook erg lekker. Ik vond het speciaal dat dit met en voor ons gemaakt werd. 
Op woensdag gingen we dus naar Roskilde, maar niet nadat we naar het uiterste landpuntje geweest waren. Hier hadden we een prachtig uitzicht op het Kattegat. Het water is altijd imponerend door haar kracht en het oneindige doorgaan van de beweging. 
Roskilde is een prachtige plaats om te bezoeken. Mooie gebouwen, een mooie winkelstraat en een imponerende dom. In deze zeer oude kerk liggen alle koningen van Denemarken begraven in de meest imponerende  kapellen en tombes. Het ene nog mooier als het andere, allemaal pracht en praal. Je voelt echt een stukje historie als je in de kerk rondloopt. Wat ook wel bijzonder was, was de eerste etage. Je kunt hier rondom lopen en er is een Dommuseum in gevestigd. Hierin alles over de historie van het gebouw en diverse gevonden voorwerpen bij opgravingen. 
Bijzonder vond ik ook de kopie van de jurk van koningin Margarete I [1412]. Ook zij ligt begraven in deze bijzondere kerk. 
Na al deze pracht en praal vonden wij tijd om rond te struinen in de winkelstraat.


Helemaal in de kerstsfeer nog natuurlijk. Omdat het wel heel koud was vonden wij het na zo'n anderhalf uur wel weer genoeg en togen weer, in onze eigen auto, richting ons vakantiehuis. 
Hier vonden wij weer tijd voor lezen, Kolonisten van Catan, borduren, muziek maken, kortom alles wat je wilt doen als je lekker vrij bent. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten